Odprta Kuhinja

Štrudelj z dušenimi jabolki in zdrobom: testo se dobesedno topi v ustih

Odpri galerijo
A+   A-
Kako popestriti znano rutino? Z dodatkom pšeničnega zdroba in obilnega kremnega preliva.



Odločilen IN obilen preliv na koncu povzroči občutek, kot da jemo skorajda neko izredno mehko gibanico. Navadni jogurt prispeva svežino, dodatek zdroba ga ravno prav utrdi, da ne steče, na koncu pa vse tri zavitke v pekaču lepo poveže med seboj, ko ga prelijemo po vsem skupaj. Štrudelj z novim obrazom.

Sestavine



  • 750 g valjanega vlečenega testa (9 listov)


Nadev

  • 1200 g jabolk, čvrstih in raje bolj kiselkastih

  • 80 g zlatih rozin, žlička cimeta

  • 3 žlice ruma

  • 2 žlici masla

  • 3 žlice sladkorja (oz. prilagodimo sladkosti jabolk)


Preliv

  • 3 jajca

  • 100 g sladkorja

  • 480 ml navadnega jogurta

  • 300 ml olja

  • 220 g zdroba

  • 20 g pecilnega praška


Priprava


1. Pripravimo pekač velikosti približno 36 x 25 cm in ga obložimo s peki papirjem. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in narežemo na manjše kocke.

3. V večji ponvi stopimo maslo, dodamo jabolka, sladkor, rozine, rum in cimet ter na kratko podušimo, toliko, da jabolka spremenijo barvo, pa vendar ostanejo čvrsta, kar traja med mešanjem približno 5 minut. Odstavimo, da se ohladijo.

4. V skledi pomešamo vse sestavine za preliv in ga v mislih razdelimo na 4 dele, lahko pa ga tudi odmerimo.

5. Vzamemo prvi testeni list in ga na tanko premažemo s prelivom, nato nanj damo drugi list in spet pomažemo s prelivom, prekrijemo s tretjim in namažemo s prelivom, nakar nanj naložimo tretjino jabolčnega nadeva. Zvijamo s krajše strani in zavitek damo v pekač. Vse ponovimo še dvakrat.

6. Preostalo četrtino preliva prelijemo po zavitkih in damo v pečico za 50 minut, do zlato rjave barve.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: jabolčna babka

 
Datum Objave: 19.9.2021 ob 08:09

Več iz te teme:

zdrobštrudeljjabolčni štrudelj

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.