Nedeljska sladica: jabolčna babka

Prepletenka ima korenine v začetku 19. stoletja, v judovskih skupnostih vzhodne Evrope, kot pametno uporabljen višek testa pri pripravi bogatega slavnostnega kruha challah. Običajno se jo je namazalo z marmelado ali posulo s cimetom, zvilo in speklo. Zadnja leta je hit po vsem svetu, še posebno narejena s čokoladnim namazom.

Obožujem jo že zaradi imena – babka namreč v poljskem jeziku pomeni babica, obe, poljska in slovenska, pa imata ljubezniv pridih. V moji glavi takoj vznikne spomine na toplino kuhinje in peko potice moje stare mame, ki je iz ostanka testa zvila drobne štrukeljce. Te smo najprej snedli, odrasli pa so si jih privoščili s kuhanim vinom. A da ne zaidem – zakaj omenjam potico? Zato, ker gre pravzaprav za zelo podobno poslastico, le da se pri današnji različici težko kaj zatakne. Zvita je namreč navzven, zato v njej nikoli ne nastanejo luknje. Pred nami je teden, ko se bo začela jesen – čudovito obdobje, ko se poglobimo vase in umirimo. Praznujmo ta čas z babko v jabolčnih odtenkih.

Jabolčna babka

  • 250 g moke
  • 125 ml mlačnega mleka
  • 15 g svežega kvasa
  • 25 g sladkorja
  • 1 razžvrkljano jajce
  • 1/4 žličke soli
  • 20 g raztopljenega masla
  • žlica ruma
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1/4 žličke soli
  • lupinica polovičke limone

Nadev

  • 250 g olupljenih jabolk
  • 20 g masla
  • 100 g rozin
  • 50 g sladkorja svetli muscovado (nerafinirani rjavi trsni sladkor)
  • žlička cimeta

In še

  • sladkor v prahu za posip ali javorjev sirup za poliv

Priprava

1. Moko stresemo v posodo kuhinjskega robota. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in malce mleka (od teh 125 ml, s katerimi bomo zgnetli testo). Pomešamo in kvasec potresemo z moko. Počakamo, da naraste, približno 15 minut.

2. Dodamo preostanek mleka in vse ostale sestavine za testo. Gnetemo približno 10 minut na nižji hitrosti (najprej nekaj minut na 2 od 10, nato na 3 od 10), da postane testo prožno, svetleče in gladko ter se ne oprijemlje posode.

3. Delovno površino namažemo s kapljico olja in nanjo preložimo testo. To oblikujemo v kroglo in vrnemo v posodo, ki smo jo očistili in rahlo premazali z oljem. Pokrijemo s plastično ali povoskano folijo in počakamo, da dvojno naraste.

4. Med tem pripravimo nadev: jabolka narežemo na zelo majhne kocke. V manjši kozici raztopimo maslo in dodamo jabolka, sladkor in rozine. Na srednjem do manjšem ognju počasi kuhljamo, da se jabolka omehčajo in karamelizirajo, tekočina skoraj povsem povre, ostanek pa se zgosti v gost sirup. Dodamo rum in cimet in kuhamo še kakšno minuto, nato pa nadev odstavimo z ognja. Naj se ohladi.

5. Podolgovati pekač obložimo s papirjem za peko.

6. Vzhajano testo spet predenemo na s kapljico olja premazan pult in ga raztegnemo v pravokotnik. Ta naj ima širino, ki je približno enaka kot dolžina pekača, v katerem bomo babko spekli. Premažemo ga z nadevom in zvijemo po širini.

7. Dobljeni štrukelj po dolgem prerežemo (prereza obrnemo navpično navzgor) in kraka prepletemo, začenši tako, da ju prekrižamo na sredini, nato pa ju dvakrat prepletemo še na vsaki strani. Prepletenko predenemo v pripravljen pekač, prekrijemo in ponovno vzhajamo približno 20 minut.

8. Pečico vključimo na 180 stopinj.

9. Babko pečemo 25 do 30 minut, odvisno od pečice. Najboljša je še malce topla, saj ima nadev takrat največ okusa. Pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu ali malce oblijemo z javorjevim sirupom.

Namig: Če boste babko jedli še naslednji dan, priporočam, da jo pred postrežbo malce pogrejete v mikrovalovni pečici.
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed