Superkremni rižek z bučkami in limono

Kompliciranje prepovedano: če nimate čebule v prahu, v prvem koraku postopka uporabite eno manjšo svežo, če nimate ohrovta, pa špinačo.

Rižek z bučkami

  • 3 žlice masla
  • 3–4 stroki česna
  • žlička čebule v prahu
  • 500 g testenin rižek (orzo)
  • za dva dobra ščepa timijana
  • 2 srednje veliki bučki
  • nekaj listov listnatega ohrovta
  • 7 dl jušne osnove (najbolje piščančje)
  • lupinica in sok 1 bio limone
  • sol, poper
  • 1,2 dl mleka
  • 75 g parmezana
  • za 2 žlici nasekljanega peteršilja

Priprava

1. Večjo ponev pristavimo na srednje močan ogenj, dodamo maslo in nariban česen ter pražimo samo toliko, da zadiši, kako minuto.

2. Dodamo rižek in osmukan timijan ter med mešanjem znova pražimo, dokler se testeninice rahlo ne zapečejo, 2–3 minute.

3. V naslednjem koraku dodamo naribane bučke in natrgane liste ohrovta ter znova dušimo, dve, tri minute, dokler zelenjava nekoliko ne oveni.

4. Prilijemo toliko vroče piščančje osnove, da lahko oplaknemo, torej deglaziramo ponev, nato dodamo limonov sok, lupinico, čebulo v prahu (če je nimamo, jo izpustimo), sol in poper. Počasi dolivamo preostalo jušno osnovo, po korakih, kolikor je rižek popije, povečamo tudi moč ognja. Vse skupaj bi moralo biti kuhano v največ 10 minutah, rižek mora ostati al dente, konsistenca pa vedno bolj kremasta.

5. Vmešamo še mleko, naribani parmezan in nasekljani peteršilj ter pokuhamo toliko, da se vse sestavine pregrejejo. Rižotka mora biti kremasta, ne pa gosta juha.

Namig: Če želimo več masla, parmezana, se nikar ne zadržujemo, s tem lahko jed zaključimo, ko to tolažečo slast razdelimo v skodelice.
Priporočamo še: Ocvrte kroglice z bučkami (neustavljivo dobre!)

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Deloindom.si: Nitkast stročji fižol: v suši je veliko možnosti, da je takšen
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed