Ocvrte kroglice z bučkami (neustavljivo dobre!)

Nesramno slastne – s tako kombinacijo sestavin je nemogoče zgrešiti. Priležejo se kar tako, kot prigrizek ali predjed, kot sestavni del solate ali priloga.

Letos smo s temi bučkinimi polpeti osvojili vaša srca, zato smo se odločili, da izpeljemo še eno različico, za katero smo prepričani, da bo pogosto na jedilniku. Mi se ji preprosto nismo mogli upreti. Kroglic je zmanjkalo v hipu.

Ocvrte kroglice z bučkami

  • 800 g bučk
  • 1 jajce
  • 100 g parmezana
  • 80 g rikote ali skute
  • 30 g drobtin
  • timijan po okusu
  • sol in poper po okusu

Dodatno

  • drobtine ali zdrob
  • olje za cvrtje

Priprava

1. Bučke operemo, jim odrežemo konce in jih naribamo. Zmerno solimo, nato jih preložimo v cedilo, nanje damo malo manjši krožnik in stisnemo, da odteče čim več vode. Postopek ožemanja lahko (glede na to, kako so sočne) še enkrat ponovimo z gazo ali pa jih nekaj časa pustimo na cedilu, da se čim bolj odcedijo.

2. K bučkam dodamo rikoto (ali pasirano skuto), parmezan, timijan po okusu, sol in poper ter drobtine ter vse skupaj premešamo, da se sestavine enakomerno razporedijo. Na koncu ubijemo še vezivo, jajce, in ga dobro vmešamo. Spet malo počakamo, da se drobtine napojijo, če je masa premokra, jih dodamo še malo, nato oblikujemo kroglice velikosti večjega oreha. Mi smo jih dobili okrog dvajset.

3. Kroglice povaljamo v drobtinah ali zdrobu, najbolje durum.

4. V srednje veliki kozici segrejemo olje za cvrtje, ne na previsoko temperaturo. Po največ pet skupaj ocvremo kroglice do zlato rjave barve. Da se enakomerno zapečejo z vseh strani, jih kotalimo po kozici.

5. Pečene prelagamo na papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno maščobo. Dobre so tudi hladne, vroče pa so neustavljive.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: kosila, brez katerih ni poletja (2. del)

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Deloindom.si: Nitkast stročji fižol: v suši je veliko možnosti, da je takšen
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed