Svinjska ribica s sladko-kislim premazom v ovoju iz listnatega testa

Sočna pečenka, v kateri se prepletajo sladki in kisli okusi. Odlična tudi hladna, zato jo lahko pripravite vnaprej.

Praznično pomeni drugače, bolj zapleteno in praviloma je v obroku vsaj nekaj mesnega. Ja, je kar stereotip, da mama prinese na mizo velik kos mesa, pravo pečenko, in potem ata nareže lepe kose. Ali da na mizo postavimo umetelno razporejene kose pečenke, od katerih še puhti in se cedi … Ampak, leto za letom … Človek na koncu (vsaj na skrivaj) zahrepeni še po čem drugem. Ta svinjska ribica je kot nalašč.

Preberite tudi: Ideje za zelenjavne priloge na božični mizi

Priprava: 1 ura, peka: 25–30 minut.

Svinjska ribica v testu

Za sladko-kisli premaz (čatni)

 • 100 g suhega sadja
 • 2 dl vode
 • 2 krepki žlici kisa
 • srednje velika čebula
 • žlička gorčice
 • pol žličke popra
 • pol žličke soli
 • četrt žličke mletega pimenta
 • pol nastrganega muškatnega oreščka

In še

 • kos zamrznjenega ali svežega listnatega testa (250 g)
 • svinjski file (svinjska ribica)
 • jajce

Priprava

1. Najprej se lotimo čatnija: v kozico damo različno suho sadje (marelice, fige, slive, rozine …), ga prelijemo z vodo in pristavimo. Dodamo vse začimbe, kis in grobo narezano čebulo. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo vsaj 20 minut, da se sadje povsem zmehča. Če je zelo suho, po potrebi prilijemo vodo. Povsem zmehčano zmeljemo v mešalniku v pire, nič ni narobe, če sem in tja ostane kak večji košček. Prihranimo in ohladimo do mlačnega.

2. Listnato testo odtalimo in razvaljamo v pravokotnik, ki naj bo po širini za dva prsta širši od dolžine mesa (približno 30 x 25 cm). Pečico vklopimo na 200 stopinj.

3. Meso postavimo na spodnji rob testa in ga radodarno premažemo s polovico čatnija, nato meso obrnemo in premažemo s preostankom še to stran. Na zgornjem delu ob mesu testo premažemo z razžvrkljanim jajcem za 3 prste široko.

4. Levi in desni del testa zavihamo prek koncev mesa in meso od spodnjega dela previdno ovijemo s testom, prekrijemo tudi del, premazan z jajcem, ki zdaj vse lepo zlepi skupaj. Odrežemo preostanek testa, vendar ga prihranimo. Ovito meso preložimo na pekač na peki papir.

5. Vse testo premažemo z jajcem, preostanek testa pa narežemo na trakove in jih uporabimo za okras. Premažemo z jajcem in pekač porinemo v segreto pečico.

6. Pečemo 25–30 minut, koristi, če pri koncu s termometrom preverimo središčno temperaturo. Končna temperatura v sredici naj bo 68 stopinj.

7. Pečeno meso vzamemo iz pečice in ga pustimo hladiti 10 minut, da ga lahko narežemo na lepe rezine.

8. Okusno je toplo ali hladno. Postrežemo z izbrano prilogo, na primer krompirjevim pirejem, ali zgolj solato.

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana