Ideje za zelenjavne priloge na božični mizi

To je naš izbor treh, iz zelenjave, ki je je v trgovinah dovolj, vsaka pa le toliko drugačna, da se bo videlo, da je praznik.

Krompir smo rešili in od popolne pojedine vas loči le še vprašanje zelenjavne priloge, ki ne bi bila dolgočasna, stokrat videna, pa preveč zapletena za pripravo: ne nazadnje, to je priloga, ne diplomska naloga.

Priporočamo tudi: Božična pečenka: TOP 7 slavnostnih receptov

Pečen brstični ohrovt s slanino

  • 500 g brstičnega ohrovta
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol in poper
  • 10 rezin slanine, narezane na koščke

1. Pečico vključimo na 220 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Brstični ohrovt prepolovimo in odlagamo na pekač. Prelijemo z oljčnim oljem, posujemo s soljo in poprom ter vse skupaj dobro premešamo.

3. Polovičke brstičnega ohrovta obrnemo tako, da je ravni, torej prerezani del obrnjen navzdol. Posujemo še s koščki slanine in pekač potisnemo v pečico.

4. Pečemo na najnižjem vodilu od 20 do 25 minut oziroma tako dolgo, da je slanina hrustljava, zelenjava pa že dobiva rjavo barvo. Tako pripravljen ohrovt bo zunaj hrustljav, znotraj pa mehak.

Namig: Za piko na i lahko zraven ponudite semena granatnega jabolka, med, solni cvet, kis in pomarančno lupinico.

Dušen por z vinaigretsko omako

  • 8 manjših porov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna, drobno nasekljana
  • sol in poper
  • 3 žlice belega vina
  • 60 ml jušne osnove (piščančje ali zelenjavne)

Omaka vinaigrette

  • 80 ml oljčnega olja
  • žlica dijonske gorčice
  • 2 žlici kisa, sol in poper

1. Najprej pripravimo por. Odrežemo spodnji del, kjer so koreninice, in zgornjega, ki je temno zelene barve, ter odstranimo zunanjo plast.

2. Večjo posodo ali ponev, v katero bomo lahko drugo poleg drugega zložili porova stebla, segrejemo in dodamo olje in česen, da zadiši. Vanjo razporedimo por, solimo, popramo in na srednjem ognju kuhamo 5 minut. Zalijemo z vinom in kuhamo še 2 minuti, da izhlapi. Prilijemo jušno osnovo, posodo pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da se por zmehča, približno 10 minut.

3. Medtem pripravimo omako: vse sestavine močno pretresemo v zaprtem kozarčku, da nastane emulzija.

4. Por po dolgem prerežemo na pol in zložimo na ličen ovalen krožnik. Prelijemo s tekočino v kozici in pokapamo z vinaigretsko omako.

Namig: Potresemo z nasekljanim drobnjakom.

Gratiniran koromač

  • 4 koromači
  • 50 g slanega masla
  • 300 ml polnomastnega mleka
  • 3 ali 4 lovorovi listi
  • 90 g naribanega parmezana
  • 30 g grobo mletih drobtin
  • sol in poper

1. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Koromač očistimo, listke prihranimo za dekor. Najprej ga narežemo na četrtine (po dolgem, od stebla proti koreninam), nato pa vsako četrtino ravno tako po dolgem še na tretjine.

2. Polovico masla raztopimo v posodi, ki jo lahko uporabimo tudi v pečici. Nanj stresemo narezan koromač in ga popražimo, da dobi malce barve (3 do 4 minute). Dodamo mleko in lovor ter nepokrito kuhamo 10 minut, da tekočina skoraj v celoti povre. Občasno pomešamo.

3. Posodo odstavimo z ognja, solimo in popramo po okusu. Nato posujemo z drobtinami in parmezanom. Preostalo maslo v majhnih koščkih razporedimo po jedi.

4. Pečemo 20 minut do zlato rjave skorjice.

5. Ko postrežemo, posujemo z natrganimi zelenimi listki, ki smo jih prihranili na začetku priprave jedi.

Priporočamo še: Neverjetno preprosti božični prigrizki iz čisto vsakdanjih sestavin

Naslovna fotografija: Bartosz Luczak/Getty Images

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed