
Znana arabska jed iz zadnjega letošnjega paradižnika.
Priprava: 30 minut.
Sestavine
– 125 g bulgurja
– šopek peteršilja
– 2 bogati vejici mete
– 4 večji paradižniki
– limona
– 4 žlice oljčnega olja
– sol, poper
– bela čebula
Priprava
1. V kozico nalijemo 2,5 dl vode, jo rahlo solimo, pristavimo in v krop stresemo bulgur. Ko znova zavre, odstavimo, pokrijemo in pustimo nabrekati 10 minut. Zatem stresemo v solatno skledo in pustimo, da se povsem ohladi.
2. Liste peteršilja in mete osmukamo s stebel in sesekljamo.
3. Paradižnike očistimo in nato narežemo na kocke. Čebulo drobno sesekljamo.
4. K ohlajenemu burgurju stresemo nasekljana zelišča, dodamo paradižnik, čebulo, začinimo s soljo, poprom, sokom limone in oljčnim oljem. Dobro premešamo in postrežemo po grahovi juhi ob pečenem svinjskem nabodalcu.
Različica: Nekateri v solato dodajo tudi na kocke narezano kumaro. Lahko uporabite kuskus, vendar je bulgur boljša in slastnejša izbira.
Nasvet: Ne pozabite na meto in limono. Šele s tema dodatkoma postane solata res nekaj posebnega, sočna in osvežilna.
Namig: Če vam kaj solate ostane, jo lahko uporabite jutri kot osnovo ali dodatek za solato ob pečeni tunini.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Poskusite še: toč s klobaso