Odprta Kuhinja

Tako brez posebne naprave vakuumsko zatesnite vrečko za shranjevanje živil

jon11/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Trik, ki bo razveselil vse, ki v kuhinji nimate naprave za vakuumsko pakiranje.


Pravilno shranjevanje živil je izjemno pomembno, saj bodo živila tako zdržala dlje časa dovolj sveža. Marsikatero izmed njih ima svoje specifike. Večinoma pa bo delovalo že pravilo, da moramo pri shranjevanju iz njihovega prostora odstraniti čim več zraka. Z drugimi besedami, dobro je, da njegovo pretočnost vsaj omejimo. Tako zmanjšamo tudi možnost, da bi se živila posušila, zgnila ali celo splesnela.

V kuhinji se zato pogosto poslužujemo vakuumskega pakiranja, tehnike, s pomočjo katere se iz vrečk za živila znebimo odvečnega zraka, preden jih zatesnimo. V ta namen navadno uporabljamo posebno napravo, ki za nakup sicer ni tako velik strošek, kljub razmeroma ugodni ceni pa je ne bi uvrstili med gospodinjske naprave, ki jih ima doma prav vsak. Za tiste, ki je doma nimate, smo danes pripravili trik, kako živila v vrečki čim bolj varno shraniti kar brez nje.

Predstavljajmo si, da želimo v zamrzovalnik zapakirati na primer višek borovnic, ki so zrasle na našem vrtu, ali pa gob, ki smo jih nabrali v gozdu. Očistimo jih, shranimo v vrečko za zamrzovanje. Še preden pa jo zavežemo ali zapremo s patentom, želimo iz nje iztisniti čim več zraka. Ker naprave za to početje nimamo pri roki, spodaj opisujemo trik, ki jo bo vsaj približno nadomestil.


Vrečko z živili, iz katere želimo iztisniti zrak, najprej zapremo skoraj do konca. Nato jo potopimo v posodo, ki smo jo predhodno napolnili z vodo. Pri tem pazimo, da tekočina ne teče v notranjost vrečke. Vse skupaj (razen seveda vrhnje odprtine) držimo pod gladino in opazili bomo, kako se je vrečka učinkovito sploščila. Voda bo iz nje izpodrinila odvečen zrak, mi pa jo nato le še zatesnimo do konca in shranimo v zamrzovalnik. Sila preprosto, se strinjate?
Preberite še: Toliko burekov so postregli na poroki Ane Roš

Fotografija: jon11/Getty Images
Datum Objave: 9.1.2023 ob 08:01

Več iz te teme:

shranjevanjevakuumpakiranje

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja