Odprta Kuhinja

Tako porabite jabolka, ki jih je dež sklestil z dreves

saraTM/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-

Sploh v dneh, ko jabolka z dreves intenzivno klestita dež in toča, je dobro imeti v rokavu načrt, kako jih porabiti.


V večjem delu Slovenije v drugi polovici julija na vrtovih obiramo prva domača jabolka. Prava legenda med njimi je beličnik. To je sadež dneva: če zadenemo ravno pravega, se nam po ustih razlije eksplozija sladko-kislega. Če zamudimo, pa beličnik postane kašast in nezanimiv. Kako ga čim bolje porabiti?

Beličnik je tradicionalna sorta jabolk. Vsi jih od nekdaj poznamo in smo z njimi zrasli, kot se reče. No, vsaj tisti, ki so se rodili od začetka dvajsetega stoletja naprej, bolj točno: prvi beličnik je po sprejeti teoriji zrasel po naključju, v sadovnjaku blizu Rige v Latviji okrog leta 1850, potem pa se je dokaj hitro razširil po vsem svetu – prav zaradi zgodnosti, deloma pa tudi zato, ker se kar dobro upira boleznim, je od nekdaj veljal za del klasičnega repertoarja, po katerem poseže lastnik še tako majhnega koščka obdelovalne zemlje.

So pa ljudje zelo hitro ugotovili, da je to jabolko, ki ga pač ni mogoče shraniti kot tako – zaradi kašastosti kmalu postane neprivlačno. To se zgodi, ko se barva iz nežne zelene spremeni v rumeno. Dobra plat pa je, da plodovi ne dozorijo vsi naenkrat, tako da si lahko kar dolgo privoščimo, da zdravnika odganjamo s pregovornim jabolkom na dan – in to domačim.

Tega jabolka se je oprijel tudi sloves, da je za kuhanje. Ko še ni popolnoma zrelo, strokovnjaki njegov okus opisujejo kot oster, mi navadni ljudje bi se izrazili, da je prekisel – kar je za kuharske namene naravnost idealno, saj dodamo sladkor in dišave po okusu (in večina receptov pravzaprav od nas terja sladko-kisla jabolka).

Če imamo beličnikov v izobilju, jih torej, ko so še trdi, porabimo za zavitke ali preproste pite, galete in drobljence. Ko dozorijo, pa so najprimernejši za – to ni težko uganiti – čežano. In to ne samo takšno, ki jo prelijemo po testeninah ali postrežemo s krompirjevim pirejem. Če bo nekaj manj sladkorja, bo čudovita kombinacija še dolgo v leto: recimo jeseni, ko se nam bodo pocedile sline po svinjskih zarebrnicah s prilogo, krasno pa se obnese tudi ob svežih svinjskih klobasah, le da niso preveč začinjene.

Nam pa se je v prijeten spomin zataknil tudi recept za zdrave piškote.

Sestavine  • skodelica navadne bele moke

  • 1/2 muškatnega oreščka, žlička cimeta

  • 1/2 žličke sode bikarbone, ščep soli

  • 1/2 skodelice rjavega sladkorja

  • slabi 2 skodelici valjanih ovsenih kosmičev

  • 110 g masla (zmehčano)

  • 1/2 skodelice jabolčne čežane (nesladke)

  • 2 ne popolnoma zrela beličnika


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Operemo in na kocke narežemo meso dveh srednje velikih beličnikov. V skledi pomešamo vse suhe sestavine: moko, sodo, sol, muškatni orešček, cimet, kosmiče in rjavi sladkor.

2. V manjši skledi zmešamo mokri: zmehčano maslo in čežano, nato oboje umešamo in dodamo še jabolčne kocke.

3. Standardni pekač za pečico obložimo s papirjem za peko ali silikonsko podlago in nadnjo razporejamo testo: za eno žlico ga zajamemo in enakomerno polagamo v kupčkih na pekač.

4. Porinemo v pečico in na srednjem vodilu pečemo 13 minut (največ 15), dokler piškotki niso ob robovih nekoliko rjavkasti. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se na pladnju popolnoma ohladijo.

Fotografija: saraTM/Getty Images
Datum Objave: 25.7.2023 ob 08:07

Več iz te teme:

jabolkadežbeličniki

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.