Toč s klobaso

Ljubitelji mesnin vzemite 2 para klobas.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 10 minut.

Sestavine

– 2 žlici oljčnega olja
– 1–2 para (kranjskih) klobas
– večja čebula
– sol, poper po okusu
– žlica moke
– voda
– 1 dl rdečega vina
– pol pločevinke vloženega paradižnika ali večji mesnat paradižnik

Priprava

1. Klobaso skuhamo in narežemo na kolesca, vodo, v kateri se je kuhala klobasa, prihranimo.

2. Čebulo narežemo na rezine, na olju svetlo popražimo, poprašimo z moko, hitro premešamo in zalijemo z zajemalko prihranjene vode. Dodamo paradižnik, prilijemo še vino in omako kuhamo 10 minut.

3. Nazadnje v omako dodamo narezano klobaso in po potrebi prilijemo prihranjeno vodo. Solimo in začinimo po potrebi in okusu.

4. Toč ponudimo s polento in solato iz stročjega fižola. Za posladek je posipanka iz jesenskega sadja.

Različica: Namesto klobase vzemite na kocke narezano slanino. Še boljši toč je pršutov, iz kock ali rezin pršuta. V tem primeru pazite pri soljenju.
Nasvet: Se vam mudi in ne zmorete skuhati niti instant polente? Vzemite kruh, kak hrustljav beli. Njami.
Ali ste vedeli: Na Primorskem je toč poznan kot preprosta jed za večerjo ali malico. Ponudijo ga s krompirjem, polento ali kruhom, ki se pomaka (»potoči«, »potoča«) v slastno omako. Eden izmed točev je s klobaso, ta je najbrž najbolj preprost, lahko pa ga pripravimo tudi z oljkami, kaprami, pršutom, fižolom in podobno.
Poizkusite še: Gordon Ramsay: Tri pravila priprave umešanih jajc

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana