Odprta Kuhinja

TOP 3 juhe s stročjim fižolom

Zelenjavna juha z veliko stročjega fižola (Foto: MilanMaksovic/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Stročji fižol že razveseljuje po vrtovih, zato smo pobrskali po arhivu in našli nekaj čudovitih jedi na žlico, v katerih ga lahko okusno porabimo.

Zelenjavna z veliko stročjega fižola

Preprosta, a izjemna je juha iz stročjega fižola, ki ji poseben okus daje v njej kuhana zelenjava: paprika, paradižnik, česen in čebula, ki jo na koncu posebej zmeljemo in dodamo nazaj, s tem pa jed nekoliko zgostimo. Če želimo, da je še bolj gosta, pripravimo podmet iz moke in kisle smetane, to pa je različica, kakršno pripravljajo prleške gospodinje. Za ljubitelje mesa dodamo še popečeno slanino ali klobase.

  • 1 kg stročjega fižola 
  • 5 krompirjev
  • 2 zrela paradižnika
  • 2 papriki
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 lonček kisle smetane
  • 1 žlica bele moke
  • sol, poper
  • olje

Priprava

  1. Zelenjavo očistimo, fižol narežemo na dva ali tri centimetre dolge koščke, papriko in paradižnik na večje kose. Čebulo in česen olupimo in prepolovimo. Krompir olupimo in narežemo na koščke.
  2. V lonec stresemo fižol, krompir, papriko in paradižnik ter čebulo in česen. Zalijemo z vodo in zavremo. Dodamo vejico rožmarina in malo nasekljanega peteršilja, lovorjev list ter solimo in popramo. Na zmernem ognju kuhamo slabe pol ure, da se zelenjava zmehča.
  3. Iz juhe poberemo rožmarin in lovor ter paradižnik, papriko, čebulo in česen. Zelenjavo, ki smo jo pobrali iz lonca, zmeljemo s paličnim mešalnikom in vrnemo.
  4. V skodelici zmešamo moko in vodo ter smetano, zlijemo v juho in prevremo.
  5. Okrasimo s svežim peteršiljem.

Stročji fižol je med Slovenci izjemno priljubljena vrtnina. Ni le okusen, ampak tudi izjemno zdrav, načini priprave pa nadvse raznoliki. (Foto: bhofack2/Getty Images)
Stročji fižol je med Slovenci izjemno priljubljena vrtnina. Ni le okusen, ampak tudi izjemno zdrav, načini priprave pa nadvse raznoliki. (Foto: bhofack2/Getty Images)

Boranija

Odlična jed balkanske kuhinje. Okusna je tudi naslednji dan. Če imate čas in dovolj sestavin, jo skuhajte v dvojni količini.

  • 100–150 g mesnate slanine ali 400 g svinjskega mesa
  • pločevinka vloženega paradiž­nika ali 500 g svežega zrelega paradižnika
  • 500 g stročjega fižola
  • vejica šetraja
  • šopek peteršilja
  • sol, poper
  • po potrebi žlica moke

Priprava

  1. Slanino narežemo na kocke in stresemo v lonec. Če smo izbrali meso, ga narežemo na kose, velike za grižljaj.
  2. Stročji fižol očistimo, narežemo na centimetrske koščke in stresemo v lonec.
  3. Pristavimo, prepražimo, dodamo paradižnik in malenkost vode. Začinimo s soljo, šetrajem, in ko zavre, nad šibkim ognjem pokrito kuhamo približno 20 minut, da se fižol zmehča.
  4. Nazadnje jed po potrebi zgostimo z žlico moke, krepko popramo, še minuto ali dve kuhamo, nato pa obilno odišavimo s peteršiljem.
  5. Ponudimo s sezonsko solato ob pečenem ali kuhanem krompirju.

Boranija je jed, ki marsikomu predstavlja poletje v krožniku (Foto: Urška Fartelj)
Boranija je jed, ki marsikomu predstavlja poletje v krožniku (Foto: Urška Fartelj)

Juha iz mladega stročjega fižola, kot so jo pripravljali v starih časih

Za to juho potrebujemo resnično mlade pridelke: mlad stročji fižol, ki je na hitro pokuhan mehak kot maslo; kolerabica še majhna in sladka skoraj ne potrebuje lupljenja; korenček: si lahko mislite kakšen okus in koliko vitaminov ima?! Potem so tu krompirčki – majhni, umiti in nič lupljenja, ker ni potrebno ...

  • 600 g stročjega mladega fižola
  • 200 g nadzemne kolerabe
  • 500 g krompirja
  • 150 g korenja
  • ½ čebule
  • liter mlačne vode
  • lovorjev list
  • 3 vejice peteršilja
  • malo maščobe in sol
  • zabela: 1 čebula in maščoba

Priprava

  1. Stročji fižol očistimo in skuhamo v slani vodi, ga odcedimo in pustimo v topli posodi.
  2. Korenje, krompir, kolerabo olupimo in narežemo na poljubne kocke.
  3. Čebulico nasekljamo, na maščobi popražimo, nato dodamo lovor in polovico nasekljanega peteršilja in pustimo nekaj časa, da oddata aromo. Dodamo zelenjavo, jo na hitro prepražimo ter zalijemo s pol litra mlačne vode, solimo in kuhamo do mehkega. Malo pred koncem kuhanja zelenjavne juhe dodamo še preostanek vode.
  4. Naredimo zabelo: čebulo nasekljamo in pražimo do zlato rjave barve.
  5. Juho prelijemo v servirno skledo, povrhu potresemo kuhan fižol in zabelimo s čebulno zabelo.

Priporočamo še: Vložen stročji fižol: na vse to morate biti pozorni (preprost način)

Datum Objave: 4.7.2024 ob 08:07

Več iz te teme:

stročji fižoljuhe in enolončniceboranija

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja