Odprta Kuhinja

Vložen stročji fižol: na vse to morate biti pozorni (preprost način)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Kako pravilno skuhamo stročji fižol? Ali ga je potrebno otrebiti? Koliko kisa, vode in soli je dobro uporabiti? Kaj pa sladkor?


V tem času vlada mrzlica vlaganja stročjega fižola. Kjer ni bilo velike suše, je lepo obrodil, in ker ga imamo ponavadi več, kot ga lahko porabimo za sprotno poletno kuharijo, bi bilo škoda, če si ne bi mimogrede ustvarili še zaloge za zimo. Še kako prav pride.

Pohitimo z nabiranjem


Zakaj s stročjim fižolom ponavadi hitimo? Ker se bojimo, da bo zaradi vedno pogostejših vročinskih valov nepričakovano hitro postal tršat in nitkast in ves celulozen, tak, da nam ne bo več v užitek, ko si bomo sredi zime zaželeli nekaj domačega. Previsoke temperature to namreč znajo povzročiti, vode pa v tem času tudi nimamo v izobilju ali sploh nič, da bi ga zalivali. Hkrati malo taktiziramo, da se nam pridelek, s katerim smo se trudili nekaj mesecev, ne bi postaral na rastlini, ravno takrat, ko bomo na dopustu.

Nevtralen recept za stročji fižol


Recept za vloženi stročji fižol, ki je, recimo tako, najbolj nevtralen, je zares preprost in tudi v kuhinjah članov naše redakcije delamo prav na ta način. Kilogram očiščenega fižola, liter vode, deciliter vinskega kisa (lahko tudi alkoholnega), žlica soli in žlica sladkorja.

Detajli, na katere kaže biti pozoren


1. Fižola zares ne smemo preveč skuhati

Naj bo raje malo bolj trd, kot da razpada. Tu je težko dati točno oceno, kako dolgo se bo kuhal, ker je odvisno od tega, kako mlad je, kakšno količino kuhamo hkrati, ali ima že oblikovana zrnca, predvsem pa, iz katere družine je: rumeni ploščati, ki mu splošno rečemo maslenec, se bo ponavadi kuhal nekaj manj kot tisti, ki je okrogle oblike kot svinčnik. Najbolj zanesljivo navodilo je, da po petnajstih minutah od trenutka, ko smo ga dali v krop, začnemo preverjati stanje.

Nekateri skuhajo fižol posebej in v drugem loncu nato prevrelico iz kisa, sladkorja in soli. Moti jih premočan okus po fižolu, pa vsi smo vzgojeni, da se pri kuhanju fižola prva voda odlije, vendar tu to ni potrebno. Mi ga kuhamo in zalivamo z isto prevrelico.

2. Pomembno je tudi, da ga pazljivo otrebimo

Če je fižol že malenkost bolj zrel in je oblikoval nitke »na šivu«, se po­trudimo in jih odstranimo – to se naredi pri obrezovanju pecljev za eno stran fižola, na drugi strani pa, ko odrežemo repek – to je tudi edini smisel odstranjevanja repka.

3. Kot pri vsakem shranku pazimo na čistočo

Raje pretiravamo, kot pozneje obžalujemo: brezhibno čiste kozarce segrejemo v pečici in jih po polnjenju še dodatno pasteriziramo v pečici. Ne uporabljamo starih pokrovčkov, nove obrišemo z alkoholom ali namočimo v krop.

4. Glede okusa pa predvsem ne pretiravamo s sladkorjem, nekateri ga tudi izpustijo

Vloge pri konzerviranju nima, je zgolj za okus. Pri kisu lahko glede na osebni okus izberemo močnejšega, alkoholnega za vlaganje ali pa vinskega, prvi je še enkrat močnejši. Kdor ima domač kis, ponavadi uporabi kar tega, brez oziran­ja na izmerjeno moč.

5. Močno zatesnimo

Pokrovčke je treba zares trdno priviti, kar se bo dalo narediti tako, da imamo roko, s katero bomo držali vroč kozarec, v rokavici, z drugo, brez rokavice, pa bomo privili pokrovček, saj je dobro čutiti, kdaj »zagrabi«, ne smemo pa ga privijati z brezumno močjo, ker se lahko uniči navoj.

Vložen stročji fižol  • 2 kg očiščenega stročjega fižola

  • 2 l vode

  • 2 žlici soli

  • 2 žlici sladkorja

  • 2 dl vinskega kisa


Priprava


1. Fižol temeljito otrebimo in operemo.

2. Kozarce (približno 6 velikih kozarcev za vlaganje) operemo. Pečico vključimo na 100 stopinj in v njej segrevamo kozarce, obrnjene na glavo. Pokrovčke očistimo z alkoholom.

3. V večji lonec nalijemo dva litra vode, dodamo sol in sladkor. Za tiste, ki nimajo uradnih meric: poravnane žlice obojega. Zavremo.

4. V krop damo fižol in ga skuhamo; a ne preveč, naj raje ostane še malo trd, ker se bo pokuhal še pozneje v pečici in v kropu ...

5. Primerno kuhan fižol poberemo iz kropa, v lonec pa dodamo še 2 dl vinskega kisa, lahko tudi nekaj zrn popra.

6. Moč pečice zmanjšamo na 80 stopinj.

7. Ko se fižol toliko ohladi, da lahko z njim rokujemo, ga razdelimo po ogretih kozarcih in zalijemo z vročo prevrelico, in sicer čisto do vrha. Takoj zapremo s pokrovčki in kozarce vrnemo v toplo pečico (rešetka na spodnjem vodilu, da pokrovčki niso preblizu grelnemu telesu), kjer jih pustimo še kakšnih 20 minut, nato pečico izklopimo in kozarce pustimo v njej, da se počasi ohladijo.
Priporočamo še: Vlaganje kumaric: na enem mestu vse, kar morate vedeti za najboljši rezultat

Naslovna fotografija: HandmadePictures/Getty Images
Datum Objave: 23.7.2022 ob 10:07

Več iz te teme:

stročji fižolvlaganje

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.