Odprta Kuhinja

V slanino oviti svinjski medaljoni z gobovo omako

Svinjski medaljoni s slanino (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Tale svinjsko-gobasti duet je dokaz, da lahko doma brez težav ušpičimo bogato kosilo, ki bi ga na svoj meni z veseljem pripisala vsaka gostilna.

Svinjska ribica je nežno meso, ki se ga za izboljšan okus splača razvajati. Medaljonom iz fileja oblečemo steznik iz slanine, ki jih bo držal v slastnem in sočnem objemu, crkljanje pa dopolni bogata kremna omaka iz mešanih gob.

Sestavine

  • svinjska ribica (približno 700 g)
  • 100 g rezin pečene slanine
  • maslo, gorčica, sol, poper

Gobova omaka

  • 600 g mešanih gob
  • 250 ml zelenjavne juhe
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 2 žlici masl
  •  žlička moke
  • sol, poper
  • žlička timijana, žlička sesekljanega peteršilja

Priprava

  1. Gobova omaka: v večji ponvi na srednje močnem ognju raztopimo maslo.
  2. Dodamo na drobno nakockano čebulo in jo pražimo 5 minut.
  3. V ponev stresemo nasekljan česen in ga pražimo kako minuto, da zadiši, nato dodamo gobe, ki smo jih prej očistili in narezali na listke. Pražimo, da večina vode iz gob odpari, nato prilijemo 2 dl zelenjavne juhe. Kuhamo 5–10 minut, vmes pogosto premešamo.
  4. H gobam nato primešamo smetano.
  5. V skodelici zmešamo žličko moke in preostalih 0,5 dl juhe.
  6. Podmet vmešamo v omako, ki jo kuhamo še 5 minut, da se zgosti.
  7. Omako solimo in popramo po okusu, po njej pa potresemo sesekljan peteršilj.
  8. Svinjski medaljoni – predpriprava: pred peko pustimo meso kakšno uro na sobni temperaturi. Nato ga splaknemo pod tekočo vodo in osušimo s papirnato brisačko.
  9. Z ostrim nožem z ribice odstranimo srebrno kožico – noževo konico zapičimo skozi kožico pri površini mesa in z dolgim rezom odrežemo trak tega tkiva. Tako nadaljujemo, da odstranimo vso kožico, saj se med peko ne bi zmehčala.
  10. File narežemo na približno 4 cm debele medaljone, ki jih dobro posolimo in popopramo.
  11. Vsak medaljon s strani narahlo premažemo z gorčico.
  12. Rezinam slanine odrežemo spodnji rob, da so kak milimeter nižje od medaljonov. Okoli medaljona zavijemo eno ali dve rezini, nato ga narahlo potlačimo. Slanino pritrdimo z zobotrebcem – zapičimo ga skozi en konec slanine, skozi meso in skozi drugi konec slanine.
  13. Peka: pečico segrejemo na 170 stopinj. Ponev, primerno za uporabo v pečici, pristavimo na močan ogenj. Vanjo vlijemo malo olja.
  14. Medaljone pečemo na lepši strani približno 2–3 minute, da se zlato rjavo zapečejo.
  15. Obrnemo jih in na vsakega položimo majhen košček masla.
  16. Po kaki minutki jih prestavimo v pečico.
  17. Medaljoni se pečejo pri 170 stopinjah približno 10–15 minut, odvisno od debeline. Močno priporočava uporabo termometra za meso – nared so, ko središčna temperatura doseže 65 stopinj.
  18. Po peki jih prenesemo na krožnik in ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo. Tako jih pustimo 5 minut.
  19. Iz medaljonov poberemo zobotrebce. Sok iz ponve vmešamo v gobovo omako.

Gobova omaka je slasten dodatek svinjskim medaljonom. (Foto: Midva kuhava)
Gobova omaka je slasten dodatek svinjskim medaljonom. (Foto: Midva kuhava)

Priporočamo še: TOP 5 lanskega leta: nedeljska kosila

Datum Objave: 25.1.2025 ob 06:01

Več iz te teme:

mesne jedisvinjski medaljonigobova omaka

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.