Valentinovo pecivo
Odpri galerijo
A+ A-
Valentinovo je pri nas velik praznik, ko praznujejo vsi Tineti, Tine in Tinke iz naše družine.
Začne se na predvečer godu sv. Valentina. Pred vhodnimi vrati se začne ropotanje s pokrovkami in piskri, zapojejo zvončki in orglice. Temu staremu običaju, ki ga v mnogih družinah še vedno ohranjamo, pravimo ofiranje. Za slavljenca je to »presenečenje«, a vseeno mora biti pripravljen. Njegova naloga je, da obiskovalce pogosti. Včasih je bilo v navadi, da so postregli s suhim sadjem, ob pomembnih godovih pa so spekli tudi domače pecivo. Tu je eden tistih starih receptov.
Sestavine
- 500 g črne pirine moke
- pol žličke soli
- 250 g masti (kot nadomestek uporabite maslo)
- 1 dl mleka, 25 g kvasa
- žlička sladkorja, rumenjak
- domača marmelada za nadev
- sladkor v prahu
- vanilja v prahu
Priprava
1. Moko presejemo na delovno površino, med moko zdrobimo mast, solimo in dodamo vzhajan kvasec, ki ga pripravimo v ponvici iz toplega mleka, kvasa in toliko moke, da se premeša brez grudic.
2. Primešamo rumenjak in mleko ter zgnetemo v testo.
3. Oblikujemo ga v štruco in ga, zavitega v krpo, potopimo v posodo z mrzlo vodo. Tako ga »vzhajamo« 1 do 2 uri.
4. Nato testo razvaljamo na debelino 2 mm in razrežemo na kvadrate.
5. V sredino kvadrata damo zvrhano žličko marmelade. Jaz sem uporabila marmelado iz vinogradniških breskev ter slivovo z meto in cimetom. Testo prepognemo čez marmelado tako, da nastanejo trikotniki ali pravokotniki. Vzhajance pustimo vzhajati v topli pečici, nato jih 10 minut pečemo pri 200 stopinjah.
6. Še tople potresemo s sladkorjem v prahu, ki smo mu primešali vaniljo v prahu. Čestitke, dragi slavljenci!
Priporočamo še: Piščanec v smetanovi gorčični omaki
Fotografija: Katja Rebolj
Datum Objave: 12.2.2019 ob 12:02