Odprta Kuhinja

Veganska korenčkova torta z belo kremo

Odpri galerijo
A+   A-
Korenčkova torta je odlična pomladna sladica, ki se bo znašla v prvi knjigi mlade slovenske blogerke Vite Vybihal, znane pod imenom Little Kitchen Vibes.


Vita Vybihal se je na kulinarično pot, v katero so vključene rastlinske sestavine, podala pred nekaj leti. Zdaj mladenka pripravlja svojo prvo knjigo z naslovom Za dušo in srce, ki bo izšla že zelo kmalu in v katero bo vključen tudi recept za to imenitno korenčkovo torto z belo kremo.

»Naslov je Za dušo in srce, ker jedi hranijo tako telo kot duha,« pojasni Vita Vybihal. Kot pravi, bo njena prva kuharska knjiga sezonsko obarvana, »zato je neklasično razdeljena na štiri poglavja po letnih časih, ne po obrokih. So pa v vsakem zajeti recepti za zajtrke in prigrizke, slane obroke in sladice. Recepti so sezonski in po večini polnovredni. Tudi pri sladicah sem se potrudila, da so čim bolj polnovredne.«

Kaj bomo torej našli v novi knjigi za dušo in srce? »Tu so kratki recepti za čez teden in bolj zapleteni za čez vikend ali družinska slavja. Želela sem ustvariti knjigo, ki vsebuje dostopne recepte: iz sestavin, ki jih dobimo v vsaki trgovini, poleg tega so cenovno ugodni. Ta knjiga je komplet vsega, kar bi človek potreboval – od preprostih hitrih jedi do takih, ki pustijo vtis; recepti za vsak dan in za posebne priložnosti. Vsi so sezonsko obarvani, a jih lahko hitro prilagodimo drugemu letnemu času. Verjamem, da lahko čisto vsak med njimi najde svojo novo najljubšo jed,« opiše Vita Vybihal.

Knjiga, polna veganskih receptov, ki počasi nastaja vse od leta 2021, bo v slovenščini predvidoma izšla že čez kak mesec, torej konec aprila, mlada avtorica pa upa, da sledi tudi angleški prevod.

ni podpisa
ni podpisa
Morda še to: Vita Vybihal je sama razvila vse veganske recepte v prihajajoči knjigi, jih zapisala in vse tudi prikupno fotografirala.

Veganska korenčkova torta


Dobili bomo 10–12 kosov (premer 20 cm).

Biskvit

  • 250 g polnozrnate pirine moke

  • zavojček vaniljevega sladkorja

  • 3 žličke pecilnega praška

  • žlička začimbne mešanice za medenjake

  • ščep soli

  • 70 g nasekljanih orehov

  • 150 g datljev

  • 200 g naribanega korenčka

  • 70 g kokosovega olja

  • 70 g kokosovega jogurta

  • 150 ml vode

  • 100 ml ovsenega mleka


Krema

  • 200 ml kokosove smetane za stepanje

  • 50 g kokosovega jogurta

  • pol žličke začimbne mešanice za medenjake


Priprava


1. Najprej namočimo datlje. Damo jih v skodelico in zalijemo s 150 ml vrele vode.

2. V večjo posodo vsujemo polnozrnato pirino moko, dodamo vaniljev sladkor, pecilni prašek, začimbe za medenjake, ščep soli in nasekljane orehe. Premešamo. Nazadnje med suhe sestavine vmešamo še nariban korenček.

3. V sekljalnik damo namočene datlje (vodo prihranimo), trdno kokosovo olje in kokosov jogurt. Zmešamo do gladkega.

4. Kremasto maso damo k suhim sestavinam. Prilijemo še vodo, v kateri so se namakali datlji, in ovseno mleko. Previdno premešamo s kuhalnico.

5. Testo pretresemo v namaščen pekač, poravnamo in pečemo eno uro na 170 stopinjah Celzija. Ko je biskvit pečen, ga pustimo, da se čisto ohladi.

6. Ohlajenemu biskvitu odrežemo klobuček, se pravi vrh, da bo raven. Prerežemo ga, da dobimo dve plasti.

7. Kokosovo smetano za stepanje, kokosov jogurt in začimbe za medenjake damo v posodo in stepamo tako dolgo, da krema postane čvrsta. Če vidimo, da se noče lepo strditi (to je odvisno od smetane, ki jo uporabimo), lahko dodamo kremfix, ki pripomore k čvrsti kremi.

8. Na prvo plast biskvita nanesemo dobro polovico kreme in jo enakomerno razmažemo. Nanjo položimo drugo plast biskvita. Premažemo s preostankom kreme.

Namig: Po želji lahko torto okrasimo s tankimi trakci korenčka, orehi in trobenticami.
Priporočamo še: Šopek ohrovta spremenite v to jed, da ga bodo vsi navdušeno jedli

Fotografiji: Vita Vybihal
Datum Objave: 24.3.2023 ob 13:03

Več iz te teme:

korenčkova tortaveganska sladicaLittle Kitchen Vibes

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.