Velikonočni »budl« s toplo hrenovo kremno omako in praženim krompirjem

Odpri galerijo
A+ A-
Da komaj čakamo pomlad, lahko povemo na več načinov. S tradicijo, razkošjem okusov ali dobro družbo.
ni podpisa

ni podpisa
Sestavine za 4 osebe:
- 250 g prekajenega svinjskega vratu, umitega
- 60 g čebule, nasekljane na drobno
- 30 g sončničnega olja
- 3 jajca, razžvrkljana
- 20 g peteršilja, nasekljanega
- 400 g žemelj ali kruha, narezanega na kocke
- 100 g sladke smetane
- sol in poper
Praženi krompir
- 100 g čebule, narezane na kolobarje
- 20 g svinjske masti
- 70 g zaseke
- 900 g krompirja, kuhanega, olupljenega in narezanega na kolobarje
- sol in poper
Hrenova omaka
- 220 g sladke smetane
- 75 g kupljenega smetanovega hrena
- 10 g belega balzamičnega kisa
- sol in poper
Priprava
- Prekajeni svinjski vrat denite v posodo, zalijte ga z vodo, da je meso popolnoma prekrito, in pristavite. Na hitro zavrite, znižajte temperaturo in meso na nizki temperaturi kuhajte približno 30 minut, nato pa ga pustite, da se ohladi kar v vodi. Ohlajenega narežite na kocke.
- Čebulo prepražite na olju, da porumeni.
- V jajca vmešajte peteršilj.
- Kruhove kocke zalijte s sladko smetano, premešajte, nato pa dodajte še prepraženo čebulo, jajca, meso, sol in poper ter vse skupaj temeljito premešajte.
- Pečico segrejte na 165 °C, pekač premažite z oljem in ga napolnite s pripravljeno zmesjo. Postavite ga v segreto pečico za približno 40 minut. Ko je »budl« pečen, ga malce ohladite, prevrnite iz pekača in narežite.
- Medtem ko se »budl« peče, pripravite zabelo za krompir. Čebulo prepražite na svinjski masti, vmešajte zaseko, dodajte krompir ter solite in poprajte po okusu.
- Za pripravo hrenove omake zavrite sladko smetano, odstavite, vmešajte kupljen smetanov hren, temeljito zmečkajte, začinite z belim balzamičnim kisom, s soljo in poprom ter postrezite z mesom.
Povejte z okusom
Datum Objave: 1.4.2021 ob 08:04