Odprta Kuhinja

Velikonočni »budl« s toplo hrenovo kremno omako in praženim krompirjem

Odpri galerijo
A+   A-
Da komaj čakamo pomlad, lahko povemo na več načinov. S tradicijo, razkošjem okusov ali dobro družbo.


ni podpisa
ni podpisa


Sestavine za 4 osebe:



  • 250 g prekajenega svinjskega vratu, umitega

  • 60 g čebule, nasekljane na drobno

  • 30 g sončničnega olja

  • 3 jajca, razžvrkljana

  • 20 g peteršilja, nasekljanega

  • 400 g žemelj ali kruha, narezanega na kocke

  • 100 g sladke smetane

  • sol in poper


Praženi krompir



  • 100 g čebule, narezane na kolobarje

  • 20 g svinjske masti

  • 70 g zaseke

  • 900 g krompirja, kuhanega, olupljenega in narezanega na kolobarje

  • sol in poper


Hrenova omaka



  • 220 g sladke smetane

  • 75 g kupljenega smetanovega hrena

  • 10 g belega balzamičnega kisa

  • sol in poper


Priprava



  • Prekajeni svinjski vrat denite v posodo, zalijte ga z vodo, da je meso popolnoma prekrito, in pristavite. Na hitro zavrite, znižajte temperaturo in meso na nizki temperaturi kuhajte približno 30 minut, nato pa ga pustite, da se ohladi kar v vodi. Ohlajenega narežite na kocke.

  • Čebulo prepražite na olju, da porumeni.

  • V jajca vmešajte peteršilj.

  • Kruhove kocke zalijte s sladko smetano, premešajte, nato pa dodajte še prepraženo čebulo, jajca, meso, sol in poper ter vse skupaj temeljito premešajte.

  • Pečico segrejte na 165 °C, pekač premažite z oljem in ga napolnite s pripravljeno zmesjo. Postavite ga v segreto pečico za približno 40 minut. Ko je »budl« pečen, ga malce ohladite, prevrnite iz pekača in narežite.

  • Medtem ko se »budl« peče, pripravite zabelo za krompir. Čebulo prepražite na svinjski masti, vmešajte zaseko, dodajte krompir ter solite in poprajte po okusu.

  • Za pripravo hrenove omake zavrite sladko smetano, odstavite, vmešajte kupljen smetanov hren, temeljito zmečkajte, začinite z belim balzamičnim kisom, s soljo in poprom ter postrezite z mesom.


Povejte z okusom
Datum Objave: 1.4.2021 ob 08:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: