VIDEO: Palačinke, ki so nas hipnotizirale s čokoladno spiralo

Vam je med peko te izjemno priljubljene jedi postalo dolgčas? Imamo recept, ki bo razbil rutino. Pred uporabo se prepričajte, da se lahko uprete hipnotičnemu učinku izdelave, kajti zgodi se lahko, da vas čokoladni vzorec posrka vase.

Pred časom me je na instagramu očarala fotografija palačink z vzorcem spirale; nemudoma sem jo shranila, da bi mi bila v pomoč, ko bi tudi sama hotela pripraviti ta zabavni recept. No, vsaj zdelo se mi je, da sem jo shranila: dneve in dneve sem drsala po zaslonu telefona – utrinek, ki me je tako navdahnil, je izginil neznano kam. Morala sem v samostojno akcijo in zdaj je tu moj lastni recept.

Pri risanju spirale se boste morali malce igrati, toliko, da dobite občutek, in kmalu bo nastala zares lepa. Pazite, da testo ne bo pretekoče, sicer se bo čokoladni vzorec razlil, ko boste čezenj prelili belo maso. Ker pa je vseeno bolj kot idealna oblika vzorca pomemben okus, ne pozabite, da so najboljše in najbolj mehke palačinke tiste, ki jim dovolite, da se najprej spočijejo. Testo naj pred peko odleži nekaj ur, najbolje pa kar čez noč.


Spiralne palačinke

Testo

 • 3 jajca
 • 250 ml mleka
 • 250 ml vode
 • 340–360 g moke
 • žlička soli
 • zavitek vaniljevega sladkorja
 • 3 žličke sladkorja

Drugo

 • 3 zvrhane žličke nesladkanega kakava v prahu
 • maščoba za peko
 • mleti orehi ali lešniki
 • kristalni sladkor

Priprava

1. Sestavine za testo zmešamo z elek­tričnim mešalnikom, da nastane gladka masa, ter vsaj za uro postavimo v hladilnik.

2. Nato se lotimo dela: od testa odvzamemo približno 300 g ter v ta manjši del dobro vmešamo kakav v prahu. Z njim napolnimo posodico z livčkom ali vrečko, ki ji odrežemo vogal.

3. Ponev dobro namastimo in segrejemo; ko je vroča, iz temnega testa oblikujemo vzorec v obliki spirale, počakamo, da se rahlo zapeče, nato čez vlijemo svetlo maso. Takoj, ko spremeni barvo, palačinko obrnemo in spečemo do konca.

4. Pečene palačinke potresemo s sladkorjem in mletimi orehi ter zvijemo ali zložimo v trikotnik. Ponudimo lahko tudi s sladko smetano.

Namig: Če se vam bo testo zdelo preveč tekoče, lahko vanj dodate še malo moke, a šele, ko odstoji.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana