Vložena jajca

Velikonočni pirhi so krivi za eno izmed največjih nepojasnjenih skrivnosti, ki bega človeški um. Ne glede na to, koliko pobarbanih jajc podtaknemo drugim v košaro, prav vsi se domov vračamo z večjim številom, kot smo jih prinesli s seboj.

Ker se hrane seveda ne meče stran, se v poprazničnem obdobju tako nažiramo s kuhanimi jajci, da nam pirhi že iz ušes ven gledajo.

Zakaj si jih ne bi preprosto prihranili, da bi jih potem lahko zaužili po mili volji? Če jih vložimo, nas bodo kuhana jajčka v hladilniku počakala tudi več mesecev.

Vloženi pirhi so čvrsti in se kislega okusa odlično podajo k narezkom ali solati.

Za velikonočno vlaganje potrebujemo:

– 12 mladih pirhov
– 300 ml vode
– 300 ml kisa za vlaganje
– 1 velika čebula
– 3 stroki česna
– 2 žlici gorčičnih semen
– 1 žlica brinovih jagod
– 2 lovorjeva lista
– 1 žlička soli
– 1 žlička poprovih zrn

POZOR! Pomembno je, da pirhe vložimo takoj, ko jih prejmemo, ne pa da se nam po pultu valjajo še tri dni.

Priprava

1. Večjo posodo za vlaganje umijemo in postavimo v pečico, segreto na 105 ºC. Tam naj pridno čaka 30 minut.

2. Vodo, kis, strte stroke česna in vse začimbe zmešamo in zavrimo. Pustimo, da mešanica brbota 5 minut.

3. V še vročo posodo vržemo olupljene pirhe, vmes pa stlačimo na kolobarje narezano čebulo.

4. Zalijemo jih z vročo tekočino, kozarec pa nemudoma zapremo. Ko se ohladi na sobno temperaturo, ga postavimo v hladilnik in za 4-5 dni pozabimo nanj.

5. Zdaj se lahko velikonočnih zborovanj lotimo brez strahu pred poplavo pirhov. Kdor jajca vlaga, vedno zmaga!

Poizkusite še: Test: Kako se za barvanje pirhov obnesejo naravna barvila

Recept in fotografija: Midva kuhava

 

Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed