Odprta Kuhinja

Vojvodinjin krompir: aristokratski cvetovi iz pireja

Vojvodinjin krompir: aristokratski cvetovi iz pireja (Foto: from_my_point_of_view/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Z malce domišljije lahko tudi povsem vsakdanje jedi pripravimo tako, da lepo dopolnijo praznično mizo, pa še ostanke porabimo.

Vojvodinjin krompir je med kulinaričnimi navdušenci in strokovnjaki bolj znan po izvirnem imenu les pommes duchesse, kar nakazuje, da je specialiteta nastala v francoski kuhinji. Kot je pogosto pri svetovno znanih jedeh, nastalih v bolj ali manj oddaljeni zgodovini, tudi za vojvodinjin krompir obstaja več teorij oziroma zgodb, kdaj, kdo in komu ga je prvič postregel. Skoraj zagotovo je ta preprosta jed prefinjenega videza nastala v 18. stoletju na dvoru kralja Ludvika XV., komu je bila namenjena, pa ni povsem jasno.

Ali je posebno krompirjevo jed glavni dvorni kuhar pripravil za angleško ali burgundsko vojvodinjo, pravzaprav ni pomembno, dejstvo pa je, da mu je kreacija izjemno uspela. Iz pireja je namreč pripravil rahle, puhaste, a hkrati hrustljave kupčke, ki še danes navdušujejo ljubitelje krompirja po vsem svetu. Kolikor je znano, so recept prvič zapisali leta 1746 v kuharski knjigi z naslovom La Nouvelle Cuisinière Bourgeoise, nujna sestavina vojvodinjinega krompirja pa je jajčni rumenjak.

Seveda so kasneje profesionalni kuharji in gospodinje recept prilagajali različnim okusom in dodajali sestavine, predvsem začimbe, pogosto pa se v jedi znajde tudi nariban parmezan. Poseben okus krompirjevim kupčkom daje muškatni orešek, ki je prav tako malone nepogrešljiv dodatek. Če imamo radi pikantne jedi, dodamo ščepec pekoče paprike, ki bo krompirju dala tudi privlačno barvo, ne moremo pa zgrešiti niti s svežimi nasekljanimi zelišči, na primer rožmarinom.

Uporabimo škrobnat krompir za kuhanje. FOTO: Mihail Rudenko/Getty Images
Uporabimo škrobnat krompir za kuhanje. FOTO: Mihail Rudenko/Getty Images

Vojvodinjin krompir pripravimo iz sveže pripravljenega pireja, za katerega krompir skuhamo v koščkih ali pa celega. Lahko bi ga tudi spekli, celega in neolupljenega. Seveda pa lahko uporabimo pire, ki je ostal od kosila, preprosto mu primešamo rumenjake in po želji začimbe. Ko se mudi, lahko posežemo tudi po že pripravljeni masi za krompirjeve krokete.

Krompirjeve kupčke najlažje oblikujemo s pomočjo dresirne vrečke z izbranim nastavkom. Tako bomo pričarali zvezdice ali cvetove, če želimo, da bodo res dobro zapečeni, jih, preden gredo v pečico, premažemo še s stopljenim maslom. Pečemo na visoki temperaturi 200 stopinj, dovolj bo okoli 15 minut. 

Zmečkamo ga s tlačilko ali pretlačimo skozi sito. FOTO: Mari Carmen Martinez/Getty Images
Zmečkamo ga s tlačilko ali pretlačimo skozi sito. FOTO: Mari Carmen Martinez/Getty Images

Vojvodinjin krompir (recept)

Vojvodinjin krompir postrežemo k prazničnim jedem, pečenemu mesu, ribam, lahko pa tudi le z izbrano omako ali svežo solato. Od navadnega pireja se ne razlikuje le po videzu, temveč tudi po tem, da je zapečen, kar mu daje poseben hrustljav okus. Krompir skuhamo v slani vodi, lahko celega ali narezanega na koščke, nekateri recepti pa priporočajo, da ga pripravimo iz pečenega krompirja. 

Za 4 osebe.

  • 1 kg škrobnatega krompirja
  • 2 žlici grobe soli
  • 200 g masla
  • 4 rumenjaki
  • nariban muškatni orešek, poper

Priprava

  1. Krompir olupimo in narežemo na enakomerne koščke. Skuhamo v slani vodi ter dobro odcedimo.
  2. Pečico vključimo na 200 stopinj.
  3. Pustimo, da vsa tekočina izhlapi, potem krompir pretlačimo skozi sito, tako da dobimo gladek pire.
  4. Solimo in popramo, dodamo ščepec muškatnega oreška in 100 g masla, ki smo ga ogreli na sobno temperaturo. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo, in pustimo, da se ohladi.
  5. Potem dodamo razžvrkljane rumenjake in temeljito premešamo, da dobimo povsem gladko zmes.
  6. Pekač obložimo s peki papirjem.
  7. Pire nadevamo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom in na pekač nabrizgamo za jušno žlico velike kupčke.
  8. Na vsak kupček lahko damo še košček masla.
  9. Pečemo deset do 15 minut, krompir mora biti zlato rjavo zapečen s hrustljavo skorjo.

Priporočamo še: Šampinjoni po toskansko: priloga, s katero so vse jedi še boljše (VIDEO)

Datum Objave: 17.12.2024 ob 07:12

Več iz te teme:

prilogabožič in novo letokrompir

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja