Vrtnice v kuhinji: katere sorte izbrati in kako jih kombinirati

Ni lepšega kot nadih, slutnja dišave vrtnice, ki lebdi nad okusnim kolačem. Ali rulado …

Prvi in edini resen pogoj za kuhanje z vrtnicami je, da nikoli in nikdar ne uporabimo takih, ki bi utegnile biti škropljene s sredstvi proti listnim boleznim in škodljivcem. Vse drugo pa je stvar izbire.

Starinske vrtnice

Ponavadi najbolj prav pridejo starinske vrtnice, ki jim že ime določa, da imajo sto listkov (centifolia), kar pomeni, da je, preprosto povedano, veliko materiala za kuhanje, običajno tudi dišijo. Sicer pa imajo vrtnični listki skoraj vsak svoj okus: nekateri so celo malce grenki, nekateri nevtralni, nekateri so močni, kar je pravzaprav tudi zahtevno.

Najboljše sorte

Med sortami, ki so svetovno znane, ponavadi kot najprimernejšo za kuhanje omenjajo ‘Graham Thomas’ angleškega žlahtnitelja Davida Austina. Vrtnica, iz katere so nastale te jedi, pa je trdoživ in osupljiv divjak, ki je pognal iz korenin nekdanje vrtnice, cepljene na deblo, in je po svojih lastnosti zelo podoben razmeroma redki sorti ‘Seven sisters rose’.

Pokusite: Biskvit z dresnikom in marmelado iz vrtnic

Kako jih kombinirati?

Poznamo štiri klasične kombinacije za ta okus.

1. Vrtnica z mandlji in mlekom ali smetano, oboje naj bo polnomastno.

2. Najpreprostejša in za vsakdanje življenje uporabna je trojka vrtnica, jogurt in med – kar zveni kot zelo fin zajtrk, mar ne?

3. Kdor se bo navdušeno lotil peke: ne morete zgrešiti, če boste uporabili vrtnice v povezavi z okusom limone in pistacijami.

4. Za konec pa: mogoče malo eksotično, vendar je prav ta kombinacija verjetno najbolj znana: vrtnica, liči in maline. Tudi to je namreč treba povedati: medtem ko je pri nas kuhanje z vrtnicami eksotika in hobi zanesenjakov, jih na primer v indijski kulinariki kar poznajo in uporabljajo.

Na koncu samo še priporočilo: vrtnice so čudovit dodatek, ampak ne smejo prevladati, kajti sicer marsikoga odbije misel, da je ugriznil v strjen parfum.

Priporočamo še: Malinovec z vrtnicami

Fotografija: Janna Danilova/Getty Images

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed