Zajtrk po receptu Gorenjke, ki je bila svetovna prvakinja v kolesarjenju
Odpri galerijo
A+ A-
S takšnim zajtrkom boste dan začeli kot zmagovalci.
Kaj je albuminska skuta
Naša avtorica Mojca Koman je strnila nekaj besed o albuminski skuti oziramo rikoti. Na alpskih planinah, sploh kje v Posočju, in na Primorskem vas bodo imeli za meščanskega nevedneža, če boste omenjali kot skuto kaj drugega kot tisto iz segrete sirotke, ki je zanje edina prava. Imenujejo jo še sladka, planšarska oz. albuminska skuta ali rikota, ricotta, kar je italijanski izraz. Ne gre za pretirano varčnost, ampak znanje, saj so v sirotki, ki odteče pri proizvodnji sira, lahko prebavljive in visoko hranljive beljakovine albumini in škoda bi jih bilo zavreči. Rikota ni kisla. Če jo med odcejanjem dajo v oblikovala, jo je pozneje mogoče rezati na rezine in popeči v ponvi ali na žaru. S ščepcem soli je slastna, nadrobite pa jo lahko tudi po testeninah ali v juho, ko potrebujete malce beljakovinskega dodatka. Odlična je v kombinaciji z nepasirano skuto v piti, če želite omiliti njen kiselkasti okus.
Skuta z lešniki za zajtrk zmagovalcev
Za 1 osebo.
- 3–4 žlice albuminske skute
- 6 praženih lešnikov
- 1 žlica medu
- solni cvet
Priprava
1. Albuminsko skuto razdrobimo v skodelico.
2. Nanjo posujemo na grobo narezane lešnike.
3. Dodamo med in ščepec solnega cveta.
Dober tek!
Datum Objave: 21.7.2022 ob 15:07