Zavihane palačinke s špinačo, gobami in jajcem

Vam kdaj ostanejo palačinke? To je odličen način, kako si jih lahko privoščite še naslednji dan.

No, to je pa tudi ideja za kosilo ob skledi solate, za brunch v družbi prijateljev ali hitro večerjo. Jed črpa navdih iz francoskih palačink, poimenovanih galettes, ki so značilne za Bretanjo. Tam jih naredijo iz ajdove moke, na sredino dodajo sir, šunko in jajce, nato pa vse skupaj zapečejo v pečici. Evropski bistroji in kavarne priljubljen recept radi uvrstijo na svoj meni, omislijo pa si nešteto različic: z lososom in špinačo, s popečeno zelenjavo, s porom in rikoto … Priporočamo, da poskusite še našo, ki pa jo lahko dopolnite po svojem okusu, recimo s panceto.

Jedi iz palačink so hitro pripravljene in vsi jih obožujemo.

Zavihane palačinke s špinačo, gobami in jajcem

Navedene količine so za 4 osebe. Za pripravo lahko uporabite ostanek ali pa spečete sveže palačinke. Priporočamo ta recept, da bodo vedno odlično uspele.

  • 300 g šampinjonov
  • žlička masla
  • strok česna
  • 200 g špinače
  • sol, poper in muškatni orešček
  • 4 palačinke
  • 4 jajca
  • sir čedar

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Gobice narežemo in popražimo na maslu. Ko voda izhlapi, dodamo stisnjen česen in špinačo. Solimo in pomešamo. Ko špinača oveni, začinimo s poprom in muškatnim oreščkom.

Česen stisnemo na popražene gobice.

3. Zelenjavo razporedimo po palačinkah, a ne povsem do roba, kajti tega bomo zavihali z vseh štirih strani proti sredini. Posujemo z naribanim sirom in v sredini nadeva naredimo jamice, da vanje ubijemo jajca.

Preden smo jih potisnili v pečico.

4. Palačinke pečemo tako dolgo, da beljak zakrkne, nekje od 15 do 18 minut, odvisno od pečice.

Namig: Najboljše so še tople, a navdušijo tudi že ohlajene.
Dober tek!
Priporočamo še: Krompirjeva solata s fižolom in bučnim oljem

Partner projekta je Bonami.si.

Fotografije: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana