Zaviti grisini z makom

Ko postrežemo kozarček slovenskega piva, zraven pripravimo še domače grisine.

Kaj se najbolje poda k vrčku piva? Verjetno tudi grisini! Ti so narejeni zelo enostavno, tokrat pa sem jih posula z makom in grobo mleto morsko soljo. Za posip lahko izberete tudi kaj drugega, denimo semena navadnega ali črnega sezama, naribani sir ali zeliščno sol, s katero pa ne gre pretiravati. Če želite, lahko namesto polovice vode v tem receptu uporabite kar pivo, pri čemer predlagamo, da najprej sežete po kakšnem bolj znanem in nevtralnem okusu, preden se podate v kulinarično eksperimentiranje z močnejšimi in karakternimi pivi.

Grisini z makom

Za približno 30 kosov.

  • 300 g ostre moke
  • 30 g oljčnega olja
  • 150 g mlačne vode
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 0,5 žličke soli

Za posip

  • 1 jajce
  • žlica maka
  • ščep grobe morske soli

In še

  • malo moke (za razvaljanje)
  • papir za peko

Priprava

1. V mlačni vodi raztopimo kvas, sladkor in žlico moke. Počakamo 10, 15 minut, da začne kvas delovati.

2. Zatem kvasec vlijemo k moki. Ob rob dodamo sol, prilijemo še olje in zamesimo. Testo oblikujemo v kepo, pokrijemo in počakamo kakšno uro, da vzhaja.

3. Razvaljamo na rahlo pomokani površini, premažemo z razžvrkljanim jajcem ter enakomerno posujemo z makom in grobo soljo. Po dolgem prerežemo čez pol, nato pa počez razrežemo na dober centimeter široke kose. Vsak kos zavijemo (glej fotografijo) in grisine v razmikih položimo na pekač, pokrit s papirjem za peko.

4. Na 190 do 200 stopinj Celzija jih pečemo približno 15 minut, da se lepo obarvajo.

Priporočamo še: Novi vodnik po slovenskih pivovarnah

Naslovna fotografija: Špela Ankele

Deloindom.si: Zakaj imeti ribo za hišnega ljubljenčka
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana