Odprta Kuhinja

Zaviti grisini z makom

Odpri galerijo
A+   A-
Ko postrežemo kozarček slovenskega piva, zraven pripravimo še domače grisine.


Kaj se najbolje poda k vrčku piva? Verjetno tudi grisini! Ti so narejeni zelo enostavno, tokrat pa sem jih posula z makom in grobo mleto morsko soljo. Za posip lahko izberete tudi kaj drugega, denimo semena navadnega ali črnega sezama, naribani sir ali zeliščno sol, s katero pa ne gre pretiravati. Če želite, lahko namesto polovice vode v tem receptu uporabite kar pivo, pri čemer predlagamo, da najprej sežete po kakšnem bolj znanem in nevtralnem okusu, preden se podate v kulinarično eksperimentiranje z močnejšimi in karakternimi pivi.

Grisini z makom


Za približno 30 kosov.

  • 300 g ostre moke

  • 30 g oljčnega olja

  • 150 g mlačne vode

  • 1 žlička suhega kvasa

  • 1 žlička sladkorja

  • 0,5 žličke soli


Za posip

  • 1 jajce

  • žlica maka

  • ščep grobe morske soli


In še

  • malo moke (za razvaljanje)

  • papir za peko


Priprava


1. V mlačni vodi raztopimo kvas, sladkor in žlico moke. Počakamo 10, 15 minut, da začne kvas delovati.

2. Zatem kvasec vlijemo k moki. Ob rob dodamo sol, prilijemo še olje in zamesimo. Testo oblikujemo v kepo, pokrijemo in počakamo kakšno uro, da vzhaja.

3. Razvaljamo na rahlo pomokani površini, premažemo z razžvrkljanim jajcem ter enakomerno posujemo z makom in grobo soljo. Po dolgem prerežemo čez pol, nato pa počez razrežemo na dober centimeter široke kose. Vsak kos zavijemo (glej fotografijo) in grisine v razmikih položimo na pekač, pokrit s papirjem za peko.

4. Na 190 do 200 stopinj Celzija jih pečemo približno 15 minut, da se lepo obarvajo.
Priporočamo še: Novi vodnik po slovenskih pivovarnah

Naslovna fotografija: Špela Ankele
Deloindom.si: Zakaj imeti ribo za hišnega ljubljenčka
Datum Objave: 29.9.2023 ob 07:09

Več iz te teme:

pivomakgrisini

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.