
Ko postrežemo kozarček slovenskega piva, zraven pripravimo še domače grisine.
Kaj se najbolje poda k vrčku piva? Verjetno tudi grisini! Ti so narejeni zelo enostavno, tokrat pa sem jih posula z makom in grobo mleto morsko soljo. Za posip lahko izberete tudi kaj drugega, denimo semena navadnega ali črnega sezama, naribani sir ali zeliščno sol, s katero pa ne gre pretiravati. Če želite, lahko namesto polovice vode v tem receptu uporabite kar pivo, pri čemer predlagamo, da najprej sežete po kakšnem bolj znanem in nevtralnem okusu, preden se podate v kulinarično eksperimentiranje z močnejšimi in karakternimi pivi.
Grisini z makom
Za približno 30 kosov.
- 300 g ostre moke
- 30 g oljčnega olja
- 150 g mlačne vode
- 1 žlička suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 0,5 žličke soli
Za posip
- 1 jajce
- žlica maka
- ščep grobe morske soli
In še
- malo moke (za razvaljanje)
- papir za peko
Priprava
1. V mlačni vodi raztopimo kvas, sladkor in žlico moke. Počakamo 10, 15 minut, da začne kvas delovati.
2. Zatem kvasec vlijemo k moki. Ob rob dodamo sol, prilijemo še olje in zamesimo. Testo oblikujemo v kepo, pokrijemo in počakamo kakšno uro, da vzhaja.
3. Razvaljamo na rahlo pomokani površini, premažemo z razžvrkljanim jajcem ter enakomerno posujemo z makom in grobo soljo. Po dolgem prerežemo čez pol, nato pa počez razrežemo na dober centimeter široke kose. Vsak kos zavijemo (glej fotografijo) in grisine v razmikih položimo na pekač, pokrit s papirjem za peko.
4. Na 190 do 200 stopinj Celzija jih pečemo približno 15 minut, da se lepo obarvajo.
Priporočamo še: Novi vodnik po slovenskih pivovarnah
Naslovna fotografija: Špela Ankele