Zelo sočni jabolčni čupavci
Odpri galerijo
A+ A-
Ne sodi peciva po njegovi čupi. Kvadratni kokosovi kosmatinčki so preprosto pecivo avstralskih korenin (tam so znani pod imenom »lamingtons«), ki pa je pri nas zlahka ponarodelo.
Gre za sočne in slastne kocke, ki so tako preproste, da jih lahko pripravimo skupaj z najmlajšimi. Najini čupavci v sebi skrivajo naribana jabolka, ki jim poleg okusa prinašajo tudi sočnost. Kuštravi videz kock gre na rovaš grobe kokosove moke. Midva sva uporabila dve vrsti lepila za kokos – čokoladno in sadno. Pri čokoladni različici sva kocke potunkala v belo čokolado, pri sadni pa kar v domačo marmelado.
Jabolčni čupavci
- 350 g naribanih jabolk brez lupine
- 2 jajci
- 150 g sladkorja
- zavitek vaniljevega sladkorja
- 50 ml olja
- 300 g moke
- zavitek pecilnega praška
- 1 dl navadnega jogurta
Čokoladni preliv
- 100 g bele čokolade
- 50 g masla
- 4 žlice mleka
- groba kokosova moka
Marmeladni preliv
- 3 zvrhane žlice poljubne marmelade (midva sva uporabila domačo slivovo)
- 2 žlici ruma
- groba kokosova moka
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
2. Jabolka olupimo in naribamo – potrebujemo jih 350 g.
3. Jajca in sladkor penasto stepemo, nato dodamo olje in jogurt ter zmešamo.
4. K jajcem primešamo moko, zmešano s pecilnim praškom, na koncu pa še naribana jabolka.
5. Dobljeno testo vlijemo v visok pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Midva sva uporabila pekač z dimenzijami 25 x 22 cm.
6. Biskvit pečemo 30–40 minut – pečenost preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh. Po peki naj se biskvit ohladi, nato ga vzamemo iz pekača in narežemo na kocke.
7. Čupavci z belo čokolado: belo čokolado, maslo in mleko vržemo v kozico in pristavimo na majhen ogenj. Mešamo, da se čokolada lepo stopi.
8. Kocke najprej namočimo v čokolado, nato pa jih povaljamo v kokosovi moki.
9. Čupavci z marmelado: poljubno marmelado čmoknemo v kozico, za družbo pa k njej zlijemo še 2 žlici ruma. Segrejemo jo in vanjo pomakamo kocke, ki jih nato povaljamo še v kokosovi moki.
Priporočamo še: Hitra sladica med tednom: recept za domači puding
Datum Objave: 29.9.2020 ob 08:09