Zelo sočni jabolčni čupavci

Ne sodi peciva po njegovi čupi. Kvadratni kokosovi kosmatinčki so preprosto pecivo avstralskih korenin (tam so znani pod imenom »lamingtons«), ki pa je pri nas zlahka ponarodelo.

Gre za sočne in slastne kocke, ki so tako preproste, da jih lahko pripravimo skupaj z najmlajšimi. Najini čupavci v sebi skrivajo naribana jabolka, ki jim poleg okusa prinašajo tudi sočnost. Kuštravi videz kock gre na rovaš grobe kokosove moke. Midva sva uporabila dve vrsti lepila za kokos – čokoladno in sadno. Pri čokoladni različici sva kocke potunkala v belo čokolado, pri sadni pa kar v domačo marmelado.

Jabolčni čupavci

  • 350 g naribanih jabolk brez lupine
  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 50 ml olja
  • 300 g moke
  • zavitek pecilnega praška
  • 1 dl navadnega jogurta

Čokoladni preliv

  • 100 g bele čokolade
  • 50 g masla
  • 4 žlice mleka
  • groba kokosova moka

Marmeladni preliv

  • 3 zvrhane žlice poljubne marmelade (midva sva uporabila domačo slivovo)
  • 2 žlici ruma
  • groba kokosova moka

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Jabolka olupimo in naribamo – potrebujemo jih 350 g.

3. Jajca in sladkor penasto stepemo, nato dodamo olje in jogurt ter zmešamo.

4. K jajcem primešamo moko, zmešano s pecilnim praš­kom, na koncu pa še naribana jabolka.

5. Dobljeno testo vlijemo v visok pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Midva sva uporabila pekač z dimenzijami 25 x 22 cm.

6. Biskvit pečemo 30–40 minut – pečenost preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh. Po peki naj se biskvit ohladi, nato ga vzamemo iz pekača in narežemo na kocke.

7. Čupavci z belo čokolado: belo čokolado, maslo in mleko vržemo v kozico in pristavimo na majhen ogenj. Mešamo, da se čokolada lepo stopi.

8. Kocke najprej namočimo v čokolado, nato pa jih povaljamo v kokosovi moki.

9. Čupavci z marmelado: poljubno marmelado čmoknemo v kozico, za družbo pa k njej zlijemo še 2 žlici ruma. Segrejemo jo in vanjo pomakamo kocke, ki jih nato povaljamo še v kokosovi moki.

Najini čupavci v sebi skrivajo naribana jabolka, ki jim poleg okusa prinašajo tudi sočnost.
Priporočamo še: Hitra sladica med tednom: recept za domači puding
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed