Odprta Kuhinja

Zvita sirnica po hitrem postopku

Pie with potato and herbs or Burek pie
Odpri galerijo
A+   A-
Zvita sirnica (ali po domače sirov burek) bo hitro pripravljena, zato je idelana za tiste dni v tednu, ko nimate časa, da bi se zapletali z dolgotrajnimi recepti.Ta zvita sirnica se lahko pripravi vnaprej. Shranimo jo v hladilniku, da si jo spečemo, ko nam začne kruliti po želodcu. Med peko pa je ne pozabimo preliti z že pripravljenim prelivom, ki ga lahko ravno tako naredimo vnaprej. In še ena ideja: če med nadev dodamo blanširano narezano zelenjavo (zelje, špinačo, blitvo in podobno), dobimo zeljanico.
Preberite tudi: Po korakih: domače vlečeno testo

Priprava 15 minut, čas peke 35 minut, za okrogel pekač za pito.

Sestavine


- zavitek svežega vlečenega testa (250 g)
- 250 g svežega slanega sira (ali skute v kosih)
- 0,5 dl jogurta ali kisle smetane, 0,5 dl mleka
- 250 g pasirane skute, 50 g kajmaka, olje, sol

Priprava


1. V posodo grobo naribamo ali nadrobimo svež slani sir in dodamo skuto. Posolimo in premešamo.

2. Pripravimo si pekač in ga narahlo namastimo z oljem.

3. Kajmak res previdno raztopimo v kozici ali drugi posodici. To lahko naredimo v mikrovalovki pri šibki moči ali v kozici na štedilniku.

4. Zdaj vzamemo malo večji prt in nanj položimo list vlečenega testa, na spodnji rob na več mestih stresemo nadev, da dobimo za največ 3 prste širok trak nadeva, preostanek lista testa pa premažemo z raztopljenim kajmakom. Lahko uporabimo kuhinjski čopič, še lažje gre pa kar s prsti.

5. Kjer je nadev, dvignemo prtič in začnemo zvijati do konca, svaljek pa prenesemo v model. Tako nadaljujemo, da porabimo vse sestavine.

6. Pečico vklopimo na 200 stopinj, ventilacijo ali nastavimo na spod­nji in zgornji grelec.

7. Ko je pečica ogreta, odpremo vrata pečice in na rešetke položimo pekač s pripravljenim burekom. Vratca pečice zapremo in nastavimo uro na 25 minut. Medtem v posodici zmešamo jogurt ali kislo smetano in mleko. To je preliv.

8. Ko urica zazvoni, je burek najbrž že lepo zapečen. Zdaj odpremo vratca, pekač vzamemo iz pečice in burek hitro prelijemo s prelivom ter pekač vrnemo v pečico za 10 minut.

9. Pečen burek vzamemo iz pečice in postrežemo. S solato in jogurtom bi kar šlo.
Priporočamo še: TOP 10 receptov z jagodami

Fotografija je simbolična : Getty Images
Datum Objave: 16.5.2019 ob 07:05

Več iz te teme:

brezmesne jediskutapripravasestavinezvita sirnicasirov burek

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.