Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: 5 kosil, ki bi jih kuhali znova in znova

Domači paprikaš je božansko kosilo, ki ga radi jemo že od otroštva. (Foto: Nikolay Tsuguliev/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ko nas kdo vpraša, kaj bi za kosilo, pogosto pomislimo na tisto, kar smo radi jedli že v otroštvu. Med našimi predlogi tega tedna boste zagotovo našlo katero, ki vas bo ponesla v mladost.

Ponedlejek: Jed ima mnogo različic, ki so včasih nacionalne, kot na primer bosanski džuveč, bolgarski, makedonski, potem je lahko mesni in brezmesni džuveč, kuhan in takšen iz pečice, pa džuveč v plasteh, ki spominja na musako. Ker ni znano, kdo je bil prvi, ki je džuveč skuhal ali spekel, si ga več držav lasti kot nacionalno jed.

image_alt
Džuveč riž: balkanska klasika malo drugače

Torek: Grah že pridno raste in skače v lonce. Ni je čez prvo grahovo juho, se strinjate?

image_alt
Kremasta grahova juha

Sreda: Kaj je paprikaš? Že v imenu je beseda paprika. Pomeni, da je pripravljen z mleto rdečo papriko v prahu, ki smo jo v Prekmurju nekoč dajali v skoraj vse jedi. No, še danes je podobno. Vpliv madžarske kuhinje se pač tu zelo pozna. Mimogrede, če vas pot zanese na Madžarsko, kupite mleto rdečo papriko, ker ima njihova popolnoma drugačen okus kot tista, ki jo lahko dobimo pri nas. Je polnega okusa in živo rdeče barve, noro diši.

image_alt
Klasike z Urško Fartelj: paprikaš in valvice

Četrtek: Grška musaka se tradicionalno pripravlja z ovčetino, vi pa izberite svojo različico mletega mesa.

image_alt
Grška musaka z jajčevci

Petek: Zapečene skutne palačinke so nadvse priljubljena klasika, v takšni cvetlični izvedbi pa bodo tudi prava paša za oči.

image_alt
Skutne palačinke iz pečice: nov način za pripravo in oblikovanje, ki vas bo navdušil (VIDEO)

 

Datum Objave: 27.5.2024 ob 07:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj