Odprta Kuhinja

Del paradižnika, za katerega gotovo niste vedeli, da je užiten

Fotografija: Evrymmnt/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ste se kdaj vprašali, ali bi se v solati, omaki ali kje drugje lahko znašel še kateri del paradižnika?


Brez paradižnikov na mizi si skorajda ne predstavljamo poletja. Sveži sadeži v vročih dneh res teknejo, vsebujejo pa tudi mnoge vitamine in minerale, ki se našemu telesu pomagajo spopadati z vročino in vplivi sončnih žarkov. Pred časom smo med brskanjem po spletu naleteli na zanimiv članek, ki nagovarja, da bi bilo dobro uživati ne le rdeče plodove, temveč tudi liste rastline. Kako je s tem? Sploh letos, ko slišimo, da zaradi dežja paradižnik ni obrodil tako, kot bi moral.


Ker gre biti pri nabiralništvu sila previden, smo se o prebranem želeli malce bolj poučiti, zato smo se obrnili na sodelavko dr. Katjo Rebolj, nabiralko in biologinjo, ki jo morda bolj poznate pod imenom Rožma.


»Paradižnik spada med razhudnikovke. To je izredno zanimiva skupina rastlin, ki vedno znova buri duhove o svoji užitnosti in škodljivosti za zdravje. Spomnimo, da obstaja kar nekaj diet, ki razhudnikovke popolnoma izločajo iz prehrane. Mednje spadajo tudi paprika, krompir, tobak in melancani, celo goji jagode. Znano je, da vsebujejo spojine, imenovane alkaloidi, med katerimi so tudi človeku škodljive spojine. Koncentracija in vrsta alkaloidov v razhudnikovkah je zelo različna. Če pogledamo, kako je z njimi v naši naravi, opazimo, da so izredno redke razhudnikovke, ki bi bile užitne. Večina velja za strupene, čeprav se nekatere vrste kot mlade ali pa njihovi plodovi pojavljajo v divji prehrani. Med razhudnikovke spada tudi smrtno strupena volčja češnja, Atropa belladonna,« nam je za začetek pojasnila izvor paradižnika.


V Aziji paradižnikovi listi pogosto na jedilniku


»Tudi sama sem se začudila, ko mi je kolega nabiralec pred leti povedal, da pri njih jedo tudi paradižnikove liste, saj so pri nas vedno veljali za strupene. Ko sem začela malo raziskovati in spraševati, sem ugotovila, da je uživanje paradižnikovih listov v nekaterih kulturah prisotno že dolgo, predvsem to velja za področje Azije,« razloži izkušena nabiralka.


Seveda velja pri uživanju biti previden. Držimo se splošnih načel, ki kot nenapisana pravila veljajo v kulinariki divje hrane. »S količino ne pretiravamo,« opozarja Reboljeva. »Izogibamo se bolnim rastlinam, pa tudi starih listov ne uživamo, saj imajo ti povečane koncentracije alkaloidov in so grenki.«


Kateri listi so torej v kuhinji uporabni?


»Mlade liste in poganjke, ki jim rečemo zalistniki, lahko s pridom uporabimo, saj jih z rastline tako ali tako odstranjujemo z namenom, da plodovi bolje dozorevajo. Namesto da bi jih zavrgli, jih porabimo kot dodatek v omakah in prikuhah,« namigne strokovnjakinja.


In kako je s količino? »Samostojnih, recimo temu špinačnih jedi iz listov paradižnika vseeno ne pripravljamo, saj bi s tem lahko zaužili preveliko količino neželenih spojin. Poleg škodljivih alkaloidov listi paradižnika vsebujejo tudi veliko koristnih spojin. Listi paradižnika so dober vir vitamina K1 in antioksidativnih flavonoidov,« še razloži Reboljeva.


Preberite še: Trend: sesekljani sendviči, ki se jim je nemogoče upreti

Fotografija: Evrymmnt/Getty Images


Deloindom.si: Kaj se zgodi, če pes poje paradižnik
Datum Objave: 21.8.2023 ob 08:08

Več iz te teme:

paradižnikRožmadr. Katja Reboljparadižnikovi listi

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.