Odprta Kuhinja

En servis, tri praznične mize: dekadenca (1. del)

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Za svečan pridih na mizi ne potrebujemo dragocenega servisa; tudi običajni bel porcelan lahko z malce domišljije in ročnih spretnosti postane prav dekadenten.Prednovoletni tedni so tradicionalno namenjeni druženju z najbližjimi ob obloženi mizi, ki jo za takšno priložnost velja posebno lepo okrasiti. V predprazničnem času prekomernega nakupovanja je okraševanje z elementi, ki jih najdemo doma, prava vrlina. To vam bomo dokazali v treh prispevkih, ki prikazujejo, kako je mogoče v preprosti jedilnici z enim servisom in uporabo preprostih dekoracijskih tehnik ustvariti tri povsem različne praznične atmosfere. Današnja novoletna jedilna miza je zasnovana v dekadentnem slogu zlatih poudarkov in vzorcem s črnimi in belimi črtami.

ni podpisa
ni podpisa


Bel servis in prt s poudarjenim vzorcem


V času, ko si želimo nekoliko dramatičnosti, je servis krožnikov bele barve in izčiščene oblike na prvi pogled res dolgočasen. Pri snovanju pogrinjka pa velja imeti v mislih dejstvo, da je lahko enostavnost servisa tudi velika prednost, saj ga pravzaprav lahko z vsem kombiniramo. Za posebno močan učinek izberimo prt s poudarjenim vzorcem; črno-bele črte veljajo za klasiko in se lepo podajo h kovinskim detajlom.

ni podpisa
ni podpisa


Okrasitev lestenca


Pri dekoraciji jedilnice se velikokrat osredotočimo samo na mizo. Rutino lahko razbijemo s praznično okrasitvijo lestenca, kar pogled potegne k višku ter lahko nadomesti mogočen osrednji aranžma na mizi. Pri okraševanju lestenca si lahko dovolimo uporabo različnih materialov. Paziti moramo le, da se gorljivi materiali ne dotikajo žarnice, ker bi to lahko povzročilo požar. Tanki svetleči trakovi so cenovno ugodni in zelo enostavni za uporabo, končni učinek pa je zaradi odbleska svetlobe izredno bogat.

ni podpisa
ni podpisa


Zlati dodatki


Zlata barva je trenutno zelo modna in nujen del vsakega pogrinjka, vrednega objave na instagramu. Zelo priljubljena je v obliki zlatega pribora, ki pa je lahko precej drag. Običajen srebrn pribor je v slavnostnega zlatega mogoče enostavno spremeniti s pomočjo zlatega samolepilnega traku, ki ga natančno ovijemo okoli ročaja. Gostje bodo brez dvoma navdušeni nad slavnostnim pridihom, po uporabi pa trak preprosto odstranimo. Zlata barva se pojavi tudi v obliki obročev za serviete, ki jih lahko izdelamo sami iz izpraznjenih tub od majoneze.

ni podpisa
ni podpisa


ni podpisa
ni podpisa


Sveče v kozarcih


Zelo pomemben gradnik prazničnega ambienta je tudi svetloba. Namesto močne osvetlitve je dobrodošla topla, zamolkla svetloba; še posebno soj sveč. Namesto dragih sveč iz praznične ponudbe lahko kupimo cenene gospodinjske in čajne sveče ter jim svečan pridih dodamo s pomočjo kovinskega samolepilnega traku. Čajne svečke postavimo v različne starinske kozarce in s tem v prostor vnesemo nekoliko nostalgije.

ni podpisa
ni podpisa
ni podpisa
ni podpisa


Zelenje za vzdušje


Na decembrski mizi ne sme manjkati zelenje. Namesto smrečja, ki se ob sušenju rado usuje, raje uporabimo bodiko in belo omelo. Obe veljata za rastlini, ki ob novoletnem času v domu pričarata praznično vzdušje, odganjata slabo energijo ter simbolizirata mir. Namesto v vazo, kjer lahko zaradi višine ovirajo poglede, veje elegantno razporedimo po mizi ter jih posujemo s svetlečimi snežinkami.

ni podpisa
ni podpisa


Fotografije: Sonja Ravbar

Preberite še: Skrivnost, da bo pribor izgledal kot nov

Datum Objave: 18.12.2017 ob 16:12

Več iz te teme:

dekorkuhinjaservislestenecpriborpraznično omizjesvečejedilnica

Naročite se na e-novice:

Nina ŠtajnerAvtor na portalu Odprta kuhinja