Odprta Kuhinja
  • Recepti▾
    • Kaj skuhati

      • Video
      • Hitro in preprosto
      • Testenine
      • Rižota
      • Solate
      • Brezmesne jedi
    • Po priložnosti

      • Piknik
      • Valentinovo
      • Pust
      • Božič in novo leto
      • Velika noč
      • Zabava
      • Noč čarovnic
      • Brunch
      • Martinovo
      • Rojstni dan
    • Obrok

      • Kosilo
      • Večerja
      • Prigrizek
      • Malica
      • Zajtrk
    • Tip jedi

      • Pijača
      • Pečenka
      • Priloga
      • Glavna jed
      • Kruh
      • Mesne jedi
      • Morska hrana
      • Testenine
      • Zrezki
      • Sladice
      • Domači pripravki
      • Rižota
      • Sladoled
      • Solate
      • Omaka
      • Juhe in enolončnice
      • Predjedi
      • Zelenjavne jedi
    • Sestavine

      • Stročnice
      • Rdeče zelje
      • Mleko
      • Ajdova kaša
      • Vlečeno testo
      • Leča
      • Piščanec
      • Ribe in morski sadeži
      • Listnato testo
      • Svinjina
      • Jajca
      • Kislo zelje
      • Jogurt
      • Krompir
      • Testenine
      • Žita
      • Riž
      • Skuta
      • Govedina
    • Dieta

      • Vegi
      • FIT
      • Brez glutena
      • Veganstvo
    • Kuhinja

      • Mehiška kuhinja
      • Balkanska kuhinja
      • Grška kuhinja
      • Slovenska kuhinja
      • Italijanska kuhinja
      • Azijska kuhinja
    • Brez ostankov
  • Triki in namigi
  • Brbotanje
  • Izleti in dogodki
  • Video
  • Studio OK
  • Kuharske delavnice

Kaj je razlika med ajvarjem, pindžurjem in lutenico

Odpri galerijo
A+   A-
Z iskanjem odgovora na internetu nismo prišli nikamor, kajti vse je pomešano, vsak pa suvereno dodaja sestavine po lastnem okusu. Zato smo se obrnili na nekoga, ki to mora vedeti.


Bakina Tajna


Najprej smo vprašali v Atlantic Grupo, kjer imajo program Bakina tajna. Pri njih gre za tri izdelke na enaki osnovi, razlike so v dodanih sestavinah, in sicer: ajvar je pripravljen na tradicionalni način iz najkakovostnejše pečene paprike, s kisom, oljem in soljo.

Pindžur poleg sestavin ajvarja vsebuje paradižnik in česen, lutenica pa mora biti narejena iz sestavin, ki se uporabljajo za ajvar, ter paradižnika, peteršilja, česna in čili paprike, so nam pojasnili.

Eta Kamnik


Pri kamniški Eti, kjer tudi delajo te zelenjavne namaze, smo dobili drugačne podatke: njihov pindjur vsebuje pečeno papriko, čebulo, paradižnike, jajčevce, pekoče feferone in začimbe. Ajvar vsebuje papriko, jajčevce in začimbe. Feferon dodajo v pekočo različico. Lutenica pa je iz pečene paprike, paradižnika, korenja in pekočega feferona.

Če povzamemo: edino, kar o teh receptih vemo zanesljivo, je to, da je ajvar mlet, pa lutenica bi morala biti pekoča, od tod ime. Skratka: tule imamo občutek prostih rok, lahko pa vam namignemo, da sta ajvar in lutenica, ki smo ju pripravljali mi, zares odlična.

Ali ajvar zaradi dodatka gorčice res zavre in kako se temu izogniti


Naša izkušnja ni takšna. Natančno po receptu, ki ga navajamo, se pripravlja pri nas doma, polni se vroče v sterilne kozarčke, ohlajen je ajvar le toliko, kot temperaturo zmanjša dodajanje gorčice, in ni še nikoli zavrel. Znana blogerka Urška Fartelj meni drugače: navaja, da gorčica vsebuje snov, ki spodbuja razvoj bakterij, kar bi sicer onemogočili, če bi polnili zares vroče, kot marmelado, sama pa ta namaz raje dela tako, da ajvar ohladi, v hladnega primeša gorčico in v kozarčku nato dolije olje. Niti to pa vam ne bo pomagalo, če bo na robu kozarca, torej nad gladino olja, ostalo nekaj ajvarja – tu se bo skoraj brez dvoma začela razvijati plesen.
Preberite še: Kruhki z mocarelo

Fotografija: Jože Suhadolnik
Datum Objave: 6.9.2019 ob 13:09

Več iz te teme:

gorčicaajvarlutenicapindžurBakina TajnaEta Kamnik

Naročite se na e-novice:

K
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.
ZADNJE
  • Gobja revolucija: katere gobe moramo poznati, če radi dobro jemo
  • Krompir na novo: najboljši poletni trik za hrustljav krompir brez pečice (pa ni cvrtje)
  • Poletni recept po italijansko, ki navduši
  • Kumarice brez vlaganja: mini kisle kumarice, ki jih pripravimo v le 24 urah
  • Borovnice, ampak boljše? Spoznajte haskap – sibirsko sadje, ki raste tudi pri nas
  • Jan Sinčič: Kdo je natakar in somelje, ki je s strežbo prepričal Michelinovega inšpektorja?
Več >>
NAJBOLJ BRANI ČLANKI
  • Krompir na novo: najboljši poletni trik za hrustljav krompir brez pečice (pa ni cvrtje)
  • Poletni recept po italijansko, ki navduši
  • Borovnice, ampak boljše? Spoznajte haskap – sibirsko sadje, ki raste tudi pri nas
  • Kumarice brez vlaganja: mini kisle kumarice, ki jih pripravimo v le 24 urah
Tiskana izdaja
Prva stran tiskane izdaje
Odprta Kuhinja logo
  • Recepti
  • Triki in namigi
  • Brbotanje
  • Izleti in dogodki
  • Video
  • Studio OK
  • Kuharske delavnice
Vse pravice pridržane © 2018 - 2025 Odprta kuhinja.
POGOJI UPORABE|OGLAŠEVANJE|PIŠKOTKI|KONTAKT|POLITIKA VARSTVA ZASEBNOSTI

Odprta Kuhinja
Recepti

Kaj skuhati

VideoHitro in preprostoTestenineRižotaSolateBrezmesne jedi

Po priložnosti

PiknikValentinovoPustBožič in novo letoVelika nočZabavaNoč čarovnicBrunchMartinovoRojstni dan

Obrok

KosiloVečerjaPrigrizekMalicaZajtrk

Tip jedi

PijačaPečenkaPrilogaGlavna jedKruhMesne jediMorska hranaTestenineZrezkiSladiceDomači pripravkiRižotaSladoledSolateOmakaJuhe in enolončnicePredjediZelenjavne jedi

Sestavine

StročniceRdeče zeljeMlekoAjdova kašaVlečeno testoLečaPiščanecRibe in morski sadežiListnato testoSvinjinaJajcaKislo zeljeJogurtKrompirTestenineŽitaRižSkutaGovedina

Dieta

VegiFITBrez glutenaVeganstvo

Kuhinja

Mehiška kuhinjaBalkanska kuhinjaGrška kuhinjaSlovenska kuhinjaItalijanska kuhinjaAzijska kuhinja
Brez ostankov
Triki in namigi
Brbotanje
Izleti in dogodki
Video
Studio OK
Kuharske delavnice

Copyright ©2025 Odprta kuhinja, Vse pravice pridržane.