Odprta Kuhinja

Kako naredimo domačo skuto

Organic curd cheese, farmer's cheese or cottage cheese in blue bowl. Closeup view. Healthy diet, dairy products concept
Odpri galerijo
A+   A-
Različica iz kislega mleka.Priprava je preprosta, paziti pa moramo na ustrezno higieno (čist pribor, krpe!).

Po korakih


1. Surovo mleko ogrejemo na dobrih 30 stopinj in cepimo s kislo smetano (na liter mleka damo dve žlički kisle smetane ali kislega mleka od prej, lahko tudi kefirja), s čimer postopek naravnega kisanja precej pospešimo, sicer bi potekal najmanj tri dni in precej nenadzorovano.

2. Dobro premešamo in pustimo 24 ur na sobni temperaturi, da se mleko skisa. Okus mleka bo odvisen predvsem od izbranega cepiva, saj so v različnih mlečnih izdelkih različne bakterije.

3. Skisano mleko nato v loncu pristavimo in prav počasi segrevamo na 40 do 50 stopinj ali postavimo v pečico s to temperaturo. Pri tem se beljakovine začnejo združevati, kar traja približno pol ure, največ eno uro.

4. Vse skupaj precedimo skozi gosto cedilo ali čez čisto gazo in pustimo, da sirotka odteče. Iz litra kislega mleka dobimo približno 100 gramov skute.

Namig: Bolj podobna trgovski skuti je tista, pripravljena iz pasteriziranega mleka. Doma jo naredimo tako kakor iz kislega surovega mleka, le da uporabimo pasterizirano mleko.
Priporočamo še:  Pita iz listnatega testa s skuto, kranjsko klobaso in stročjim fižolom
Datum Objave: 11.8.2018 ob 11:08

Več iz te teme:

skutakislo mleko

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.