Odprta Kuhinja

Kakšen pekač za pito je prava izbira

Odpri galerijo
A+   A-
Ponudba je pestra, naj vam pomagamo pri odločitvi.Pita vam bo zagotovo uspela v povsem navadnem modelu za torto, a tista prava oblika bo nastala s pomočjo nizkega pekača. Nekateri imajo valovit rob, ki vam olajša delo z oblikovanjem in pričara klasično obliko pite, drugi pa so ravni, da lahko sprostimo svojo domišljijo in pito zaključimo z listki in cvetlicami iz krhkega testa, kitami in drugimi pletenimi vzorci.

Keramika


Robustne keramične različice so paša za oči in lep kuhinjski dodatek, ki naravnost zažari, ko v njem postrežete še toplo in dišečo pito. A v njih se zaradi počasne akumulacije toplote testo na sredini pogosto nekoliko slabše zapeče, ostane blede barve in ne postane dovolj hrustljavo. Peka tako traja nekoliko dlje, testo pa se bo lepše speklo v tanjših keramičnih različicah. Cene? Za kakovostne primerke boste morali odšteti največ denarja v primerjavi s preostalimi pekači, in če se vam bo razbil, se bo razblinil tudi marsikateri spomin, ki je nastal ob ustvarjanju z njim.

ni podpisa
ni podpisa


Pekač Emile Henry, 26,03 EUR, Amazon

Kovina z neoprijemljivim premazom


Najbolj priročni so izjemno tanki modeli s snemljivim dnom, pretežno iz aluminija, ki omogočijo, da pito enostavno odstranite iz modela in jo postavite na ličen podstavek. Temperatura se v njih enakomerno razporeja, kar pomeni, da se tudi testo enakomerno zapeče. Prednost je tudi ta, da ga ne moremo razbiti. Cenovno je med najbolj dostopnimi.

Aluminijast pekač z odstranljivim dnom, 12,53 EUR, Amazon
Aluminijast pekač z odstranljivim dnom, 12,53 EUR, Amazon

Steklo


Priročni so na račun transparentnosti, saj boste med peko lahko opazovali, kdaj bo testo ravno prav rjavo. Počasneje se ogreje na temperaturo, ki ste jo nastavili v pečici, a se v steklu nato testo zapeče hitreje in temneje. Ob prvih uporabah bo tako zahteval nekaj vaše pozornosti.

Podpis pod sliko: Pekač iz stekla, 10 EUR (znižano z 22 EUR), Amazon
Podpis pod sliko: Pekač iz stekla, 10 EUR (znižano z 22 EUR), Amazon

Silikon


Za vse, ki se želite izogniti tudi tistemu kančku dodatne maščobe. No, vsaj proizvajalci nam obljubljajo tako. Prednosti so tudi, da ga ne morete opraskati ali razbiti in ga lahko popolnoma enostavno očistite.

Silikonski model Dr. Oetker, 13,49 EUR, Amazon
Silikonski model Dr. Oetker, 13,49 EUR, Amazon


Pekače za pite lahko najdete na spodnjih povezavah:
- keramični pekač Emile Henry,
- aluminijasti pekač z odstranljivim dnom,
- pekač iz stekla,
- silikonski model Dr. Oetker.
Priporočamo še: Limonova pita

Naslovna fotografija: Getty Images

Datum Objave: 15.6.2018 ob 09:06

Več iz te teme:

pitamodelpekač za pitopekačmodel za pitokako izbratiAmazon

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.