Odprta Kuhinja

Kuharske oddaje otroke spodbudijo k bolj zdravemu prehranjevanju

Handsome man and his little cute daughter are cooking on kitchen. Making salad. Healthy lifestyle concept.
Odpri galerijo
A+   A-
Vaša najljubša kuharska oddaja bi vam lahko pomagala prepričati otroka, da je bolj zdravo, ugotavlja nova raziskava.Otroci, ki so gledali njim prilagojeno kuharsko oddajo, v kateri so pripravljali zdrav obrok, so kar dvakrat pogosteje posegli po bolj zdravi prehrani v primerjavi s tistimi, ki so gledali kuharsko oddajo, v kateri so pripravljali manj zdrave obroke, je pokazala raziskava, objavljena v glasilu Journal of Nutrition Education and Behaviour.

»Rezultati raziskave pravijo, da so kuharske oddaje lahko dobro orodje pri promociji pozitivnih sprememb v prehrani otrok,« je pojasnil vodja raziskave in profesor na nizozemski univerzi v Tilburgu, Frans Folkvord.

Kuhanje z otroki naj bo čim bolj zabavno in zanimivo.
Kuhanje z otroki naj bo čim bolj zabavno in zanimivo.

Zelenjava proti hitri prehrani


125 otrokom iz različnih šol na Nizozemskem so predvajali desetminutno kuharsko oddajo, katere vsebina je bila namenjena mlajšim gledalcem. Ena skupina otrok, starih od 10 do 12 let, je gledala oddajo, v kateri so pri pripravi obroka uporabili ohrovt, čebulo in paradižnike. Druga skupina pa je gledala oddajo, v kateri so obroku dodali ocvrt krompirček in hamburger.

Izbira prigrizkov


Po ogledu oddaje so sledili prigrizki. Otroci iz prve skupine so pogosteje posegli po zdravih prigrizkih – jabolku in kumaricah – kot otroci iz druge skupine (ti so večinoma posegli po slanih prestah in čipsu). Iz prve skupine je zdrav prigrizek izbralo 41 odstotkov otrok, iz druge pa samo 20 odstotkov.

Prigrizki so lahko tudi zdravi. 
Prigrizki so lahko tudi zdravi. 


»Izredno pomembno je, da otrokom čim bolj pozitivno predstavimo zdravo prehrano. Eden izmed načinov je tudi, da z njimi pogledamo kakšno kuharsko oddajo, v okviru katere pripravljajo zdrav obrok,« je za medije pojasnil Folkvord.

Dobrodošli v kuhinji, otroci


Namesto sedenja pred televizijo, pa lahko otroke povabite tudi v kuhinjo in z njimi skuhate zdrav obrok. Pustite jim, naj vam pomagajo na različne načine – režejo, lupijo, pripravljajo za cvrtje ali pečenje. Hrana naj bo barvita, priprava pa zabavna in zanimiva. Eden izmed zagovornikov zdrave prehrane za otroke je tudi Jamie Oliver, ki na svoji spletni strani vedno z veseljem deli številne zabavne recepte, ki se jih lahko lotite skupaj z najmlajšimi.
Priporočamo še: VIDEO: Odlični krofi iz picapana, ki se nikoli ne zažgejo

Fotografije: Getty Images
Datum Objave: 19.2.2020 ob 16:02

Več iz te teme:

zdrava prehranakuhamo z otrokiraziskavaotrokkuharska oddaja

Naročite se na e-novice:

Tjasa PolakAvtor na portalu Odprta kuhinja