Odprta Kuhinja

Mojca Koman: 60 receptov za raznovrstne zajtrke

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Kuharska knjiga Zajtrk z Mojco prinaša šestdeset receptov za različne priložnosti, vsakdanje, praznične, nedeljske, ko je več časa ali ko se nam mudi.

Včeraj so v galeriji Družina v Ljubljani predstavili kuharsko knjigo Zajtrk z Mojco, ki je nastala za pisalno mizo in v kuhinji Mojce Koman, prehranske svetovalke in inženirke živilske tehnologinje, predvsem pa predane kuharice, ki skrbi za polnovredno prehrano svoje številne družine. Knjiga ni njen prvenec, da bi se posvetila prav zajtrkom, pa je v njej tlelo že dlje. »Opažam, da mnogi sploh ne zajtrkujejo, tudi otroci ne. Ker menim, da je zajtrk izjemno pomemben, sem se vprašala, zakaj je tako. Najpogostejši izgovor je seveda pomanjkanje časa, mnogi pa tudi nimajo idej, kaj pripraviti, da ne bo vsak dan samo namazan kruh. Zdelo se mi je, da imam dovolj idej, zato sem se lotila dela.«

Mojca Koman in njena nova knjiga. (Foto: Alenka Kociper)
Mojca Koman in njena nova knjiga. (Foto: Alenka Kociper)

Pozornost klasičnim jedem in posebnim prilikam


V knjigi je tako zbranih 60 receptov za različne priložnosti, vsakdanji, praznični, nedeljski, ko je več časa ali ko se nam mudi. Posebno pozornost je avtorica posvetila starim, klasičnim jedem, za katere tudi opaža, da jih več ne znamo pripravljati, kot so šmorn in različne mlečne jedi, predvsem kaše, svoj prostor je našla tudi bela kava. Najdemo pa tudi recepte z živili, ki jih običajno ne povezujemo z zajtrkom, kot sta na primer rdeča pesa in rdeče zelje. Tako so nastala poglavja Jajčno in kosmičasto, Kruhasto in dobro namazano, Napitki za dober začetek, Nedeljsko, praznično in malce staromodno.

Popečen toast s tuninim namazom (Foto: Krištof Koman)
Popečen toast s tuninim namazom (Foto: Krištof Koman)

Kar je sezonsko in pri roki


Kot je na zajtrku ob predstavitvi knjige povedala avtorica, so prav vsi recepti preizkušeni, večino je pripravila sama, nekatere pa tudi njeni otroci, ki so v domači kuhinji dejavni od mladih nog. Recepti so pospremljeni s praktičnimi nasveti. Pri snovanju jedi je Komanova sledila preprostim smernicam, njeni zajtrki so pripravljeni iz sestavin, ki jih imamo sezonsko pri roki, so lahko izvedljivi, tako da jih lahko pripravijo tudi začetniki ali otroci, skratka, uporabni in dostopni za vsak dan. Pri tem jo je vodila tudi želja, da lahko pri pripravi dejavno sodelujejo otroci. Kot je povedala, je zasnovala recepte za povsem družinsko rabo in iz sestavin, ki jih gotovo najdemo doma ali že v manjši trgovini. Za hitre zajtrke, celo za na pot ali za takrat, ko si ležerno privoščimo obrok za bogato obloženo praznično mizo.

Preprost avokadov namaz, zmečkan z vilicami (Foto: Krištof Koman)
Preprost avokadov namaz, zmečkan z vilicami (Foto: Krištof Koman)


Besedilo: Alenka Kociper
Fotografije: Sonja Ravbar (naslovna), Krištof Koman iz knjige Zajtrk z Mojco, Alenka Kociper
Priporočamo še: To je trenutno najboljša začimba za solato
Datum Objave: 23.6.2023 ob 08:06

Več iz te teme:

Mojca KomanZajtrk z Mojcorecepti za zajtrke

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja