Odprta Kuhinja

Naš letošnji favorit: naravni cvetlični pirhi

Cvetlični pirhi (Foto: Yaska)
Odpri galerijo
A+   A-
Najnovejša pogruntavščina, ki bo obsedla vse ljubitelje naravnih pirhov, saj jih neverjetno preprosto pričaramo.

Naravni cvetlični pirhi, okrašeni z vrtnimi primulami oziroma jegliči, so moja najnovejša pogruntavščina. Vsako leto namreč preizkušam kakšno novo tehniko ali metodo priprave pirhov in najraje izhajam prav iz narave in naravne obdelave. Priprava pirhov s čebulnimi olupki je moja otroška nostalgija; mami je vsako jajce skrbno zavila v različne zeli z vrta ter jih skuhala v vodi s čebulnimi olupki.

In prav to je bila največja inspiracija za moje letošnje pirhe. Gre resnično za zelo preprosto pripravo, saj potrebujemo le nekaj sestavin, ključni pa sta zagotovo bela jajca ter sveži barviti cvetovi vrtnih primul.

Cvetovi primul se namreč v času kuhanja dobesedno zalepijo oziroma nekako zasušijo na lupino jajc. Če izberemo bela jajca, je kontrast še toliko lepši.

Sama sem uporabila različne barve cvetov. Cvet rumene primule zagotovo najbolje ohrani svojo intenzivno barvo, ostale barve cvetov pa lepo pobledijo v nežne pastele in tako nastanejo čudoviti cvetlični pirhi s »starinskim efektom«. Če želimo pirhe s sijajem, jih lahko po želji premažemo z maščobo, sama pa sem jih pustila kar take, kot so, saj tako delujejo še bolj naravni ter romantični in so pravi pomladni pridih na praznični mizi!

Priprava cvetličnih pirhov (Foto: Yaska)
Priprava cvetličnih pirhov (Foto: Yaska)

Cvetlični pirhi

 • bela jajca
 • cvetovi vrtnih primul (različne barve)
 • kosi starih najlonk ali gaze ter vrvice
 • voda, žlica kisa

Priprava

 1. Jajca okrasimo s cvetovi primul in sicer tako, da na čisto jajce položimo cvet s sprednjim cvetočim delom, ga nežno pritisnemo na jajce in ovijemo v najlonsko krpico ter z vrvico zelo na tesno zavežemo.
 2. Jajca zložimo v posodo, in sicer tako, da bodo v njej zložena v enem sloju, nato dolijemo hladno vodo, ki naj sega še kakšen centimeter nad jajca, tako da so ta v celoti prekrita z njo.
 3. Dodamo žlico kisa.
 4. Kuhamo na nežnem ognju nekje 10 do 12 minut.
 5. Ko so jajca kuhana, jih previdno predenemo na papirnato brisačko ali kar v kartonasto škatlo od jajc, da se odcedijo in ohladijo.
 6. Šele ko se ohladijo, jim previdno odstranimo vrvice in najlon ter pazimo, da ne poškodujemo prilepljenega cveta.
 7. Če želimo sijoče cvetlične pirhe, jih premažemo z maščobo ali pa jih pustimo kar take, kot so, kar sem storila tudi sama.

 

Priporočamo še: Velikonočna šunka: kateri kos mesa je najbolje izbrati

Datum Objave: 25.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

naravni pirhicvetlični pirhibarvanje jajcvelika noč

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!