Velikonočna šunka: kateri kos mesa je najbolje izbrati

Odpri galerijo
A+ A-
Na vprašanje odgovarja Miran Ivanetič iz Črnomlja, ki ga radi označimo za zvezdo med mesarji, saj zalaga vrsto uveljavljenih kuharskih imen.
Letos vam priporočamo: Mini velikonočne šunke v testu
Za boljšo predstavo si pomagajte s fotografijo na koncu besedila.
(1) Pleče brez kosti in kože (to je prednja noga)
Izbira za tiste, ki ne morejo pojesti veliko mesa in tudi ne marajo preveč mastnega.
(2) Pleče s kostjo (šunka s kostjo, prednja noga)
Tak kos bi kuhali kaki dve uri do dve uri in pol. Ne pozabite: od tega bi imeli še nekaj litrov odlične osnove za juho. Za stranko, ki ve, kaj je dobro, in ve, kaj hoče, meni Ivanetič. To so stranke, ki pleče ponavadi naročijo vnaprej in to počnejo leta in leta. Zanimivost: kos, ki je na fotografiji, je težak med štirimi in petimi kilogrami, pri Ivanetiču bi stal okrog 35 evrov.
(3) Krača (zadnja noga)
Specifična, oceni Ivanetič. Ponavadi to izberejo ljudje, ki imajo nekaj nostalgije po starih časih in so navajeni meso jesti s kožo vred.
(4) Vrat (šink, šinjek, anatomsko »nadaljevanje« zarebrnic)
To je izbira za tiste, ki imajo radi premaščene kose, primeren je tudi za testo. Ivanetič opozarja, da so vsi kosi, ki po mesarskih standardih veljajo za manj vredne, za velikonočni namen boljši.
(5) Šunka s kožo in slanino (zadnja noga – stegno)
Za podobne jedce, kot jih Ivanetič »vidi« pri plečetu. Manj pogosta izbira. Sicer je pa to bolj žilavo in bolj pusto meso. Tu velja (splošno) navodilo glede barve: temnejša ko je, bolje je, pravi Ivanetič. In to se tu dobro vidi: stegno je svetlejše barve kot na primer pleče. Prava barva za šunko je sivordeča, nikakor vijoličasta.

Šunke pri mesarju Miranu Ivanetiču. Foto: Mavric Pivk
Na Onaplus.si preverite: Velikonočni recept za prav posebne piškote, ki jih morate poskusiti
Naslovna fotografija: dulezidar/Getty Images
Datum Objave: 14.4.2022 ob 14:04