Odprta Kuhinja

Novosti za vrtiček

Odpri galerijo
A+   A-
Pobrskali smo za semenarskimi in sadjarskimi novostmi, ki jih bo mogoče dobiti in naročiti pri nas.


Semenarna Ljubljana


Med novostmi iz naše najbolj znane hiše Semenarna Ljubljana je nova sorta jajčevca black beauty, ki se je, pravijo, najbolje izkazala na dvoletnem testiranju v SPC Ptuj. Za sejanje je zdaj ravno še čas. Od drugih semen nas letos zanima tudi bob avtohtone sorte matko (ki bi ga ob primernem vremenu morali posejati že februarja), pa leča, ki jo imajo v 80-gramski embalaži. Zlasti leča je izjemno uporabna v kuhinji, pa tudi zdrava in dobro se drži v suši. Marsikdo bo presenečen, ker se ni zavedal, da je sploh izginila: povedali so nam, da je znamenita ljubljanska ledenka letos spet uvrščena v ponudbo.

Amarant


Mnogi vrtičkarji radi posežejo tudi po ekološkem semenu, ki ga najdemo v Amarantovih vrečkah. Zanesljivo bo zanimanje ljubiteljev pritegnil paradižnik citrina, s približno 80 g težkimi rumenimi plodovi v obliki limone. Navajajo, da gre za dobro rodno sorto. Opazili pa smo tudi, da se da pri njih kupiti navadni poljski mak. Lepo bi bilo, če bi ga nekaj vrnili na naša polja.

Kiepenkerl


Pri Kiepenkerlu, katerega semena najdemo v vseh večjih vrtnih centrih, smo opazili nov hibrid kitajskega zelja scarvita, ki ga izpostavljajo tudi drugje po Evropi: sredica je lepe rožnate barve, zunanji listi pa skoraj burgundsko temni. Odslej boste tudi lažje prišli do pisane rdeče pese: pri njih dobite znamenito rožnato-belo sorto chioggia, pa tudi popolnoma belo albino.

ReinSaat


Pri ReinSaatu, ki ga poznavalci tudi cenijo, so med novosti za leto 2018 uvrstili edamame sojo, tudi pri njih pa so se začeli vse bolj ozirati po vrstah zelenjave, ki smo jih doslej gledali bolj kot plevel. Med njimi velja preskusiti metliko (Chenopodium giganteum), z živo rožnatimi mladimi listi, ki se uporablja kot špinača, surova pa le v majhnih količinah. Močno so se oborožili z novimi radiči, ampak te bomo gledali bolj poleti, ko je čas za sejanje.

Thompson & Morgan


Mnogi ljubitelji v iskanju semen pogledajo tudi k podjetju Thompson & Morgan. Tam letos hvalijo novo sorto paradižnika oh happy day z močno podaljšano odpornostjo na plesen, veliko se ukvarjajo z novimi azijskimi in bolj »sproščenimi« oblikami kapusnic, kot so cvetače, vzhodnjaško pa delujejo tudi nove sorte redkev v najbolj neverjetnih barvah, od roza do sivkine, to sta hibrida bluemoon in redmoon. S temi smo se oborožili tudi mi, tako da vam bomo lahko poročali, kako se obnesejo.

L'ortolano


Pri podjetju L'ortolano so predstavili tri nove sorte bazilike, sicer je pri njih vedno odličen izbor radičev in cikorije, imajo tudi redke sorte kumar.

Kaj pa je novega pri sadju?


Tudi to namreč lahko sadimo, dokler je v mirovanju, če seveda govorimo o golih koreninah, tiste sadike, ki so v loncu, pa ves čas.

Tu smo se ozrli po letošnjih novostih pri nekaterih nemških in švicarskih podjetjih, pri vseh imajo podobne novosti. Res pa je, da so zanimive. Denimo, odslej boste lahko vzgajali popolnoma nove robide – snežno bele. Kupiti bo mogoče tudi hruške z rdečim mesom, kar je verjetno nadaljevanje priljubljene mode izpred nekaj let, rdečemesnatih jabolk. Pri Häberliju imajo tudi sadike rozinovca, ki v naših podnebnih razmerah preživi: gre pa za drevo, pri katerem so užitni odebeljeni listni peclji in ne sadeži. Menda so tudi izjemno koristni za jetra. Pri njih in še nekaterih drugih ponudnikih veliko pozornosti priteguje orjaška pakistanska murva, plodovi so dolgi kar 10 centimetrov.

Pri podjetju Baldur smo opazili novo sorto, ki temelji na drevesni fuksiji in je dekorativna, saj lepo cveti, hkrati pa obrodi užitne jagode. Prodajajo jo pod imenom mehiška borovnica in je trenutno prodajna uspešnica. Pri svojem zbiranju sadnih vrst so se pomaknili še južneje in zdaj ponujajo še čilsko rastlino maqui, ki je v zadnjem času predmet zanimanja zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, za naše razmere pa je uporabna za marmelade in sokove. Navajajo, da naj bi pozimi prenesla temperature do –10 stopinj Celzija. Druga največja prodajna uspešnica je malina glen coe v novi barvi, temno vijoličasti, čeprav ji pravijo črna. Po barvi je podobna sorti black jewel, ki smo jo že videli, vendar ima ta enako rast kot druge maline.
Poizkusite še: Božanska čebulna juha z jabolkom

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 29.3.2018 ob 16:03

Več iz te teme:

vrtnarjenjevrt

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.