Odprta Kuhinja

Pozeba: cvetja vseeno ne bo zmanjkalo, pravi Katja Rebolj

Odpri galerijo
A+   A-
En dan in se vse obrne. Ta članek bi se moral začeti s Katjinim stavkom, da je trenutno povsod veliko cvetja. Najhladnejši aprilski dan v menda sto letih je povzročil, da je pomrznilo, porjavelo, odmrlo ...Če ste vse, kar nam da narava, še pred nekaj dnevi gledali kot samoumevno, po pozebi to opazujete z novimi očmi, najbrž s hvaležnostjo. Katja pa nas tudi potolaži: cvetja vseeno ne bo nikoli zmanjkalo.

Katja, sadjarji se spoprijemajo s pozebo. Po svoje pa najbrž tudi vam, nabiralcem divjih rastlin, ni vseeno? Kako je s tem v »prosti« naravi?


Zaradi spomladanskih pozeb je potem manj tudi nekaterega divjega jagodičevja. Na primer, rumeni dren je ravno odcvetel in pomrznil. Pa japonska kutina. Za zelnate rastline je bolj ali manj vseeno, te si bodo kmalu opomogle.

Katere so po vaših opažanjih najtrdnejše rože in zeli, ki zanje lahko zanesljivo računamo, da bodo preživele tudi to zmrzal?


Kopriva bo na primer takoj poganjala naprej, čim bo sneg skopnel. Pa tudi tiste rastline, ki še niso cvetele, bodo kmalu izkoristile otoplitev. Tako da cvetja ne bo nikoli zmanjkalo.

Zakaj pa kopriva nikoli ne pozebe, pravzaprav?


V resnici tudi kopriva v mrzli zimi propade. Res pa je, da je med zadnjimi rastlinami, ki pomrznejo. Ker vztraja do zadnjega, se je med mnogimi evropskimi narodi razširil ta rek, ki v prenesenem pomenu pomeni človeka, ki kljubuje vsem težavam.

Katja Rebolj (Foto: Sonja Ravbar)
Katja Rebolj (Foto: Sonja Ravbar)

Kaj mislite, ali rastline, ki pomrznejo, izgubijo svojo moč, če so, tako kot zdaj, že v polni rasti?


Sploh ne, rastline so na to prilagojene. Regrat na primer bo resda postal hitreje bolj grenak, ker ga nizke temperature prisilijo, da več vlaga v sekundarne metabolite, ki jih poznamo kot grenčine. Ampak saj vidim, da nas je vse več navajenih regrat uporabljati v vseh letnih časih, ne le takrat, ko je najmanjši in najmlajši. Le malo moramo spremeniti miselnost – kakšna so naša pričakovanja o njegovem okusu, se poučiti, kako njegove grenčine skuhati tako, da nam bodo okusne. Navsezadnje je normalno, da se nam grenčine včasih tudi priležejo, saj telo intuitivno ve, da so dobre za nas.

Kako vi gledate na naravo, jo sprejemate in razumete, kadar ni prizanesljiva?


Enkrat nam je neprizanesljiva narava zalila klet. Hmm, ampak jo imam še vedno rada ;) No, če pogledam na tople zime, jih imam po eni strani rada, ker je vedno na voljo dovolj rastlin za nabiranje. Po drugi strani pa to pomeni, da je čez leto pričakovati več škodljivcev. So dobre in slabe strani in to sprejemam.

Priporočamo še: Kultne jedi: juha pho, kot jo skuhajo v središču Maribora


Naslovna fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 15.4.2021 ob 08:04

Več iz te teme:

cvetjeKatja Reboljpozeba

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.