Odprta Kuhinja

Pravilno shranjevanje sladoleda: domačega in tistega iz trgovine

Samo pravilno hranjen bo ohranil kremasto strukturo. (Foto: Alessandrozocc/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Za dober sladoled je izjemno pomembno tudi to, kako ga spravimo. Ključno vlogo igrata posoda in temperatura zamrzovalnika. Koliko časa je ta sladka osvežitev lahko v zamrzovalniku?

Vroči dnevi kar kličejo po hladni osvežitvi, sladica poletja je gotovo sladoled. Ponudba v trgovinah je tako rekoč neskončna, izbiramo lahko sladolede v banjicah, kornete ali lučke, sadne, čokoladne, vaniljeve in celo paleto okusov vmes, s takimi in drugačnimi prelivi. Seveda se lahko lotimo priprave sladoleda tudi doma, če to počnemo pogosto, si morda velja omisliti aparat za pripravo sladoleda. Domač ne bo prav nič zaostajal za industrijsko pripravljenim, prav nasprotno, še bolj bo okusen, zlasti pa ga lahko prilagodimo svojemu okusu. Če se držimo navodil iz recepta, bo ravno prav kremast, tako kot tisti, ki ga kupimo pri bližnjem sladoledarju. A ni vse v pripravi, za dober sladoled je izjemno pomembno tudi to, kako ga spravimo, med pomembnimi dejavniki je seveda temperatura zamrzovalnika.

Samo pravilno hranjen bo ohranil kremasto strukturo. (Foto: Alessandrozocc/Getty Images)
Samo pravilno hranjen bo ohranil kremasto strukturo. (Foto: Alessandrozocc/Getty Images)

Velikost posode: ostanek sladoleda predenemo v manjšo


Ne glede na to, ali je domač ali kupljen, ne mara hitrih temperaturnih sprememb. Vselej ko se začne ogrevati, se namreč začnejo topiti ledeni kristali, ujeti v njegovi strukturi. Če ga pojemo, je to v redu, če pa ga ponovno zamrznemo, se kristali ponovno oblikujejo in sladoled je vse manj kremast in s tem izgublja kakovost. Idealno bi bilo, da bi ga zamrznili in po tem, ko ga začnemo odtaljevati, vsega pojedli. Pri domačem sladoledu je rešitev, da ga nadevamo v manjše posodice v velikosti porcij, ki jih bomo porabili naenkrat.

Če ga kupujemo v večjih banjicah, pa je najbolje, da ga iz njih vzamemo, kolikor ga bomo pojedli, preostanek pa takoj vrnemo v zamrzovalnik.

Ne glede na obliko ali velikost posode, namesto keramike ali stekla raje uporabite plastiko. Tako bo namreč sladoled prej zamrznil. Zelo je pomembno, da je spravljen v tesno zaprti posodi, saj ima to neprijetno lastnost, da nase povleče vonjave iz okolice. Da se to ne bi zgodilo, posodo dobro zaprimo, ko jo napol izpraznimo, pa je sladoled dobro preložiti v manjšo posodo.

Ne glede na to, ali je domač ali kupljen, ne mara hitrih temperaturnih sprememb. (Foto: Jenifoto/Getty Images)
Ne glede na to, ali je domač ali kupljen, ne mara hitrih temperaturnih sprememb. (Foto: Jenifoto/Getty Images)

Temperatura zamrzovanja


Povejmo še, da je temperatura, primerna za sladoled, pod minus 18 stopinj Celzija. Poleg tega ga je priporočljivo hraniti v zadnjem delu zamrzovalnika, da pri odpiranju, ko jemljemo ven druge stvari, ne bo tako izpostavljen temperaturnim spremembam. Ne glede na vse ukrepe, s katerimi ohranjamo kakovost, okus in kremasto strukturo, pa ga ni priporočljivo hraniti več kot dva tedna, ne kupljenega ne domačega.
Priporočamo tudi: Evropska sladoledna cesta gre tudi skozi ta del Slovenije

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Say-Cheese/Getty Images
Datum Objave: 23.7.2023 ob 11:07

Več iz te teme:

sladoledzamrzovalnikshranjevanje sladoleda

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja