Odprta Kuhinja

Sladki koluti, ki osvajajo Ljubljano

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Po japonskih mestih, Londonu in New Yorku se je viralna slaščica prikotalila tudi v Ljubljano; zmajeve rolice v Fetiche Patisserie so pravi hit, pripravljajo jih v petih okusih.


V začetku marca smo na spletu opazili rolice iz listnatega testa, slike so začeli objavljati v New Yorku, po katerem so bile poimenovane. Ugotovili pa smo, da jih poznajo tudi v Londonu, kjer jim seveda rečejo drugače, verjetno so jih še prej, morda celo prvi, pripravljali na Japonskem,« pravi Gregor Božičnik iz Fetiche Patisserie. V ljubljanski slaščičarni so jih preimenovali v zmajeve rolice: »​Rekli smo si, zakaj ne bi imela Ljubljana svoje različice. Zmaj je zaščitni znak našega mesta, rolica pa s temi nadevi oziroma prelivi spominja na zmajev hrbet, zato se zdi poimenovanje zdelo posrečeno.«

V zadnjih nekaj tednih so pilili recept, da so ravno pravšnje velikosti in tudi nadeva imajo toliko, da ga je ravno prav. Rolice so pripravljene iz listnatega testa, takšnega, kot ga uporabljajo za pripravo rogljičkov. Naredijo ga v slaščičarski delavnici, potem pa ga ne zavijejo v znano, rogljičkasto obliko, temveč tako, da ga lahko spečejo v posebnem modelčku.

Dragon rolls: trenutno na voljo v petih okusih.
Dragon rolls: trenutno na voljo v petih okusih.

Najbolj priljubljena: pistacija


Pečeno rolico zatem nadevajo. Trenutno v ljubljanski slaščičarni nastaja pet okusov. Že od začetka je najbolj priljubljen okus pistacije (in tu je še ena povezava z zmajem, ki ga krasi omenjena barva), zatem pa so tu še nadevi iz domače lešnikovo-čokoladne kreme, maskarpone z jagodo in okus karamele s čokolado, znan pod imenom snickers. K temu slaščičarski mojstri priključijo še nekaj žlic obliva, po katerem posujejo glavno sestavino nadeva, tako da dobimo lepo in že na prvi pogled zaokroženo slaščico.

»Ravno ta teden smo dodali še en okus: črni sezam in azijski citrus juzu,« peto kombinacijo, zelo značilno za Fetiche Patisserie, opiše Božičnik. Kot še omeni, sredi Ljubljane tudi za slaščico, navdihnjeno s spletnimi smernicami, sami skrbno izdelujejo masleno listnato testo, pozorni pa so tudi na kakovost vseh preostalih sestavin, ki gredo v nadeve – tako, denimo, karamelo izdelujejo sami, pripravijo tudi lešnikovo-čokoladni nadev.

Gregor Božičnik, vodja Fetiche Patisserie na Cankarjevem nabrežju
Gregor Božičnik, vodja Fetiche Patisserie na Cankarjevem nabrežju

Takšnega uspeha niso pričakovali


Pa je sogovornik, ko je v slovensko prestolnico preslikal to spletno novost, pričakoval takšen uspeh? Po kratkem razmisleku Božičnik pojasni: »Iskreno rečeno, nismo pričakovali, da bo slaščica v hipu postala tako zelo priljubljena.« Da je dragon roll res ujel svetovni val, potrjuje tudi ta podatek: ravno ta teden je New York Times objavil članek o različnih oblikah listnatega testa, ki na veliko osvajajo svet. Poleg rolic so tu hrustljavi kvadratki in zraven še cruffini, ki so posrečen preplet rogljičkov (croissantov) in muffinov – podobne lahko že nekaj mesecev kupujemo v priljubljeni Pekarni Ana, ki jo pod taktirko Ane Roš Stojan vodi Nataša Đurić z ekipo.

Ta razcvet oblik listnatega testa se, ugotavljajo te dni v New York Timesu, dogaja točno desetletje po izumu, imenovanem cronut, ki je kot nekakšna mešanica rogljička (torej: croissant) in krofka (v angleščini imenovanega doughnut) v svet odpotoval ravno iz svetovljanskega New Yorka.
Priporočamo še: Razlika med belimi in rjavimi jajci: katera so boljša?

Fotografije: Dejan Javornik
Datum Objave: 6.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

Fetiche Patisseriedragon rollszmajeve rolice

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.