Odprta Kuhinja

Tako bodo jabolka v vaši shrambi držala najdlje

Odpri galerijo
A+   A-
Od poletja smo se poslovili tudi uradno, jabolka pa lahko trajajo do naslednjega!


Jesen je poleg odpadlega listja in nižjih temperatur s seboj prinesla tudi hruške, slive in jabolka. Slednja smo že obrali in potrebno jih je samo pojesti. Ali pametno skladiščiti. Te sočni sadeži sicer držijo kar nekaj časa in z veseljem jih bomo porabili za jabolčne zavitke, pite in kompote, a vseeno si želimo, da bi zaloga trajala čim dlje. Pa veste, kako bomo to dosegli?

Hladilnik ali hladen prostor


Jabolka, ki jih kupimo v trgovini, so navadno prevlečena ali povoskana preko lupine in tako držijo dlje. A če ste svojo zalogo obrali na svojem vrtu ali sadovnjaku, se bodo jabolka hitreje pokvarila. V vsakem primeru je pametno, da jabolka shranite v hladilniku ali prostoru podobne temperature, saj se bodo sadeži tako pričeli kvariti kar od šestkrat do desetkrat počasneje kot če bi jih hranili na pultu ali v predalu pri sobni temperaturi. Na ta način bo zaloga trajala tedne!

Ločite jih med seboj


Eno gnilo jabolko je dovolj, da bo pospešilo gnitje cele zaloge, zato je pametno, da jabolka med seboj ločite. Za posebej močan učinek, lahko vsako jabolko posebej ovijete v časopisni papir. Če se da, uporabite takšnega, ki za seboj pušča čim manj sledi črnila. Časopis bo namreč preprečil kontaminacijo in prenos spor z enega na drugo jabolko.

Pred shrambo jabolka preglejte


V tem letnem času so jabolka že zrela, a ne vsak sadež enako. Nekatera so bolj rdeča od drugih in najbolje je, da najbolj zrela porabite takoj. Hladni dnevi kar kličejo po domačem jabolčnem zavitku, zato zalogo najprej preberite, izločite gnile in jih zavrzite na kompost, najbolj zrele pa porabite. Najlepša in najbolj čvrsta jabolka bodo držala najdlje, zato je najbolj pametno skladiščiti takšna.
Preberite še:

Fotografija: Getty Images
Vir: Food52
Datum Objave: 23.9.2019 ob 13:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: