Odprta Kuhinja

To je razlika med panetonom in pandorom

Pandoro in paneton
Odpri galerijo
A+   A-
Praznični kruh, brez katerega si Italijani ne predstavljajo praznikov, smo posvojili tudi v Sloveniji. Kakšna je razlika med dvema, ki sta najbolj prisotna na trgovskih policah?

Paneton in pandoro sta praznični italijanski slaščici oziroma kruha, ki imata dolgo zgodovino in sta, eden ali drugi ali kar oba, obvezna na praznični mizi naših sosedov. Pripravljena sta iz kvašenega testa in za oba lahko rečemo, da sta nekak hibrid med kruhom in pecivom.

Ločita se po videzu

Paneton ima obliko čokatega valja, ko ga prerežemo, pa sredica, ki se skriva za zapečeno skorjo, praviloma razkrije bogastvo rozin in kandiranega sadja. Pandoro je nekoliko višji in proti vrhu ožji in ima praviloma obliko zvezde, skorja ni zapečena kot pri panetonu, notranjost pa je izrazito puhasta in mehka. V pandoru ne bomo našli sadnih dodatkov, bo pa zunanjost potresena s sladkorjem v prahu. Razlikujeta se tudi po geografskem izvoru: paneton bolj povezujemo z Milanom, pandoro pa z Verono.

Razlike so tudi v pripravi

Tako paneton kot pandoro pa veljata za precejšen kuharsko-pekovski zalogaj. Namreč, medtem ko pri prenekaterem receptu radi zapišemo, da se ga lahko lotijo tudi začetniki, za paneton in pandoro to žal ne velja. Priprava testa namreč traja dva ali tri dni, pri čemer sami pripravimo kvasec, zamesimo prvo testo, ki mora počivati več ur, da vzhaja, potem ga mesimo drugič z nekaj dodatki in ponovno pustimo vzhajati.

Tako pripravljeno testo namestimo v ustrezen model, paneton se peče v posebnem papirnatem, pandoro pa v modelu v obliki zvezde. Oba praznična kruhka ohladimo in šele potem razrežemo. Seveda bo najbolj enostavno, če praznični kruh kar kupimo, izbira v naših trgovinah je v zadnjih letih velika, zlasti panetona. Ne bi pa bilo slabo, če bi se kdo okorajžil in predstavil tudi druge vrste prazničnega kruha, s katerim je Italija bogata: gubano, ki je sorodnica naše potice, lahko preskočimo, ne bi pa se branili zagristi v mantovski anello di monaco, abriški parrozzo, ferrarski pamparato …

Priporočamo še: Pisana potica po receptu iz stare kuharske knjige (VIDEO)

Naslovna fotografija: leonori/Getty Images

 

 

Datum Objave: 16.12.2023 ob 09:12

Več iz te teme:

panetonpandoropraznični kruh

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper