Odprta Kuhinja

Veganuar: špageti bolonez, kot jih te dni s posebnim namenom kuha pol milijona ljudi

Britanska zakonca Jane Land in Matthew Glover sta leta 2014 začela gibanje Veganuary. FOTO: Arhiv Gibanja Veganuary
Odpri galerijo
A+   A-
Januar je znova veganuar, ko se vse več ljudi odloči za kuhanje s sestavinami rastlinskega izvora. Se jim pridružimo? Izgleda mamljivo!


Januarja 2014 sta britanska zakonca, Jane Land in Matthew Glover, razmišljala, da bi prvi mesec v letu preimenovala v veganuar (v originalu: Veganuary). V domači kuhinji sta začela razmišljati o tem, kako bi čim več ljudi spodbudila, da poskusijo samo hrano rastlinskega izvora, saj sta želela zmanjšati trpljenje živali. Prvo leto se jima je pridružilo 3300 somišljenikov, letos vegansko obarvanemu januarju sledi že več kot pol milijona ljudi!
Ne spreglejte: Tudi na Odprti kuhinji kuhamo vegansko z Bebo in Hano Splichal

Kot nam je pojasnila Toni Vernelli, ki v gibanju Veganuar skrbi za odnose z javnostmi, so letos dosegli še en mejnik: v vseh teh letih se je v gibanje vključilo več kot dva milijona ljudi. Med njimi tudi znana imena: ameriški igralec in producent Joaquin Phoenix, glasbenik in eden od beatlov Paul McCartney, ameriški igralki Alicia Silverstone in Pamela Anderson, legendarni kitarist queenov Brian May, newyorški župan Eric Adams, antropologinja in primatologinja Jane Goodall, januarja o veganskih receptih razmišljata tudi chefa Gordon Ramsay in Jamie Oliver ter številni drugi.

Britanska zakonca Jane Land in Matthew Glover sta leta 2014 začela gibanje Veganuary. FOTO: Arhiv Gibanja Veganuary
Britanska zakonca Jane Land in Matthew Glover sta leta 2014 začela gibanje Veganuary. FOTO: Arhiv Gibanja Veganuary

Veganski recepti znanih


A ne samo to: o veganuarju so v devetih letih poročali številni svetovni mediji, gibanje pa ima danes predstavništva v sedmih državah in je razširjeno skorajda po vsem svetu – izjemi sta Severna Koreja in Vatikan. In tudi tu se zgodba ne konča, kajti vegansko obarvanemu začetku leta so se s posebnimi jedmi pridružile celo znane verige s hitro hrano.

Hitro rastoč veganski mesec je ustanovitelj Matthew Glover te dni komentiral takole: »Ko sva se z Jane leta 2014 zavezala novoletni zaobljubi, sva upala, da se nama bo pridružilo kakih 1000 somišljenikov. A že prvo leto jih je bilo trikrat več, nad čimer sva bila navdušena. Zdaj je veganuar že uveljavljen, saj se posamezniki vse pogosteje odločajo za rastlinsko hrano.«

Še to: tistim, ki se brezplačno registrirajo na spletni strani veganuary.com, po e-pošti pošljejo navodila, kako se lotiti veganskega izziva, kot tudi knjižico veganskih receptov znanih osebnosti. Med letošnjimi recepti smo izbrali tistega za priljubljeno, bolonjski podobno omako je zapisala britanska igralka Sadie Frost.

Veganski špageti bolonez


Kuhamo za 8-10 oseb.

  • 1 večja čebula

  • 3 stroki česna

  • 2 korenčka

  • 1–2 papriki

  • 1–2 zeleni bučki (cukinija)

  • mleti sojini proteini (ali katerikoli drugi veganski proteini)

  • jušna osnova

  • 2 konzervi paradižnikov

  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata

  • 2 žlici namaza marmite (če ga imamo v shrambi)

  • oljčno olje

  • sol

  • poper


Priprava


1. V ponvi, ki smo jo pristavili na srednji ogenj, na malo olja med mešanjem prepražimo nasekljano čebulo, strt česen in na grobo naribano korenje. Pražimo 5 do 10 minut oziroma tako dolgo, da se zelenjava zmehča.

2. Zatem dodamo na drobno narezano papriko in grobo naribane bučke ter pražimo, da se zmehča. Dodamo nasekljane vložene
paradižnike, paradižnikov koncentrat in jušno osnovo, zalijemo z malo vode in kuhamo na majhnem ognju približno 20 minut.

3. Na koncu dodamo še namaz marmite (ki je skrivna sestavina tega recepta), sol in poper in pustimo na majhnem ognju vreti še 15 do 20 minut, da se omaka do konca skuha.

4. Omako razporedimo na kuhane in odcejene špagete ter povrh naribamo veganski parmezan oziroma sir.
Priporočamo še: Nov recept za krompir, ki obljublja najbolj hrustljavo skorjo

Fotografije: Arhiv organizacije Veganuary
Datum Objave: 14.1.2022 ob 09:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: