Odprta Kuhinja

Zakaj voda, v kateri ste kuhali testenine, nikakor ne sodi v lijak

Odpri galerijo
A+   A-
Nikar je ne zavrzite!Je v vaši navadi, da vodo, v kateri ste skuhali sestavine, preprosto odlijete v lijak? Napaka. Težava pa ni v odtočnih ceveh. Vsebina lonca je namreč pravo »tekoče zlato«.

Ker so se v vodi kuhale testenine, katerih glavna sestavina je moka, se je v vodo sprostil škrob in postala je motna. Namesto v odtoku, vam bo zato bolj prav prišla v omakah.

Saj veste, včasih, ko naročite ali pripravite špagete z bolonjsko, se na krožniku okoli njih nabere reducirana omaka, ki je rezultat mešanice olja in vode ter pokvari izgled vašega krožnika. Da bi to preprečili, naslednjič uporabite škrobnato vodo. Z njo boste namreč povezali sestavini, ki se sicer ne zmešata. Škrob namreč deluje kot emulgator, poleg tega pa bo omako tudi ravno prav zgostil in s preprostim korakom boste občutno izboljšali njeno teksturo.

S tem, ko špagetov ne boste odcedili v lijak ter jih sprali z vodo, pa bo škrob ostal tudi na njihovi površini in omaka se bo na njih tako lepše prijela, nekateri pa so mnenja, da bo polnejši tudi okus. ( A da bi opazili zadnjo razliko, morate biti že pravi gurmanski poznavalec).

Kaj pa brezglutenske testenine?


Tudi, če kuhate brezglutenske testenine, katerih glavna sestavina so koruza, riž ali leča, vodo uporabite, saj se v njej prav tako skriva ravno pravšnji odmerek škroba. »Odpadna« voda pa ne bo delovala samo v bolonjski, temveč bo čudovito povezala tudi smetanaste in vse druge vrste omak.

Najbrž se sprašujete, kako vodo pravilno uporabiti. Brez skrbi, ne bo težko. Seveda pa v omako nikar ne vlijte celotne vsebine lonca, saj boste z litrom ali dvema omako naredili preredko. Ko bodo testenine kuhane, zajemite le nekaj zajemalk vode, če pa imate v planu skuhati še kakšno omako na zalogo, lahko za nekaj dni škrobno vodo shranite tudi v kozarec za vlaganje.

Skratka, vode prihodnjič nikar ne zavrzite, saj jo izučeni kuharji za omake uporabljajo že stoletja. Če pa ne verjamete, kako blagodejno bo škrob vplival na teksturo vaših omak, prilagamo še video Jamieja Oliveja.

https://www.youtube.com/watch?v=slLGniM_mJA
Preberite še: Osem napak, ki jih delate pri kuhanju testenin

Fotografija: Thinkstock
Vir: Huffingtonpost.com
Datum Objave: 5.4.2018 ob 10:04

Več iz te teme:

špagetiškroblijak

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.