6 stvari, ki jih je dobro narediti s kuhinjskim smetnjakom

Da s smetmi ne bo nevšečnosti, lahko ukrepamo preventivno.

Praznjenje koša za odpadke v kuhinji gotovo ne spada med naša najljubša gospodinjska opravila, a izogniti se mu pač ne moremo. Imamo pa dobro novico. Neprijetnemu vonju, ki včasih veje iz smetnjaka, se lahko izognemo, prav tako pa lahko z nekaj triki odpravimo še nekaj nevšečnosti, povezanih s kuhinjskimi odpadki.

Zvrtajte luknje

Poznate občutek, ko včasih hočete na hitro potegniti polno vrečo smeti iz smetnjaka, pa nikakor noče ven. Navadno je to zaradi zraka, ki se ujame pod vrečo in ustvari nekakšen vakuum. Da preprečimo takšne primerne, v smetnjak zvrtamo luknji, ki bosta omogočili pretok zraka.

Nalepite kljukice

Tudi vas zmoti, ko se vrečka sname z okvirja smetnjaka? Temu se bomo izognili tako, da na nasprotni oziroma zunanji steni smetnjaka nalepimo plastične kljukice, kakršne navadno uporabljamo za obešanje kopalnih plaščev, brisač ali podobnih stvari. Kljukice obrnemo na glavo, tako da lahko zanje zataknemo rob vrečke.

Soda bikarbona

Smetnjak velikokrat oddaja neprijeten vonj, ki pa se mu na srečo lahko izognemo s pomočjo sode bikarbone. Vsakič, ko zamenjamo vrečko, potresemo žlico tega čudežnega praha po dnu smetnjaka. Soda bo namreč vsrkala neprijetne vonjave.

Dišeča vata

Vonj smetnjaka pa lahko izboljšamo tudi tako, da v vrečko za smeti vsakič odvržemo droben kos vate, ki ga pokapljamo z eteričnim oljem. Priporočamo vonje citrusov ali mete, ki bodo osvežili zatohel smetnjak.

Brez šuštenja vrečke

Če se včasih mučite z natikanjem vrečke na smetnjak, vam bo gotovo prav prišel viralni trik, ki trenutno kroži po družbenih omrežjih. Namesto, da najprej šuštite z vrečko in jo nato razgrinjate v smetnjak, poskusite naslednjič tako, kot je prikazano v spodnjem videu.

Čiščenje smetnjaka

Seveda pa le s triki ne bo šlo. Od časa do časa bo vseeno treba pomiti smetnjak. Najbolje je, da ga sperete z vročo vodo in nato očistite še z detergentom za posodo. Če se je v plastiko vpil neprijeten vonj, smetnjak očistite še z belim kisom.

Preberite še: 3 hitra, učinkovita in dobra fit kosila

Fotografija: Sasha_Suzi/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana