Izognite se sezoni prehladov s pravilno kuhinjsko higieno

Ne spustite bakterij v kuhinjo.

Vsi okoli vas kihajo in kašljajo, a z ustrezno preventivo se obelenjem lahko izognete. Na bakterije morate biti še posebno pozorni pri pripravi hrane.

Umijte roke takoj, ko pridete v kuhinjo

Na poti v trgovino ste prijeli marsikaj, kar je pred vami prijel že marsikdo, zato naj bo prva stvar, ko vstopite v kuhinjo, umivanje rok. Tako morebitnih bakterij, ki ste jih nabrali zunaj, ne boste raznašali po kuhinji.

Vsak dan zamenjajte kuhinjsko krpo

Kuhinjska krpa je odlično gnezdo za bakterije, saj je vlažna in izpostavljena različnim kuhinjskim površinam. V obdobju prehladov in drugih obolenj jo menjajte bolj pogosto kot sicer, uporabljeno pa nato prekuhajte v pralnem stroju.

Takoj zavrzite embalažo

Živila prepotujejo dolgo pot, preden se znajdejo na vašem krožniku, zato embalažo, preden jo postavite v hladilnik, obrišite, takoj po uporabi pa zavrzite. Bakterije se tako ne bodo prenašale po vaši kuhinji.

Dosledno odnašajte smeti

Zgornja točka vam ne bo kaj prida koristila, če smeti ne boste odnesli iz kuhinje, zato pazite, da koš izpraznete vsak dan.

Redno brišite kuhinjske ročaje

Za kar najlažje opravljeno delo priporočamo, da si priskrbite vlažne kuhinjske robčke, s katerimi boste v nekaj minutah očistili površine kuhinjskih omaric, kljuk in ročajev.

Razkužite kuhinjske pripomočke

Sploh, če je kdo od družinskih članov zbolel, temeljito razkužite pripomočke, ki jih uporablja več ljudi. Vilice, nože in žlice lahko razkužite kar v pralnem stroju ali pa jih oplaknite pod vrelo vodo.

Dezinficirajte kuhinjski pult

Ker hrano velikokrat položimo na pult, moramo paziti, da bo le ta vedno čist. Priporočamo, da ga v sezoni prehladov obrišete večkrat dnevno.

Preberite še: Kako se ponovno zaljubiti v svojo kuhinjo

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana