Kako mi je končno uspelo pospraviti kuhinjske predale (osebna izkušnja)

Prvomajske praznike bomo preživeli doma. Če iščete iskro veselja, je dovolj, če s pomočjo Marie Kondo uredite vsaj tri kuhinjske predale.

Prostega časa ni veliko, ker dnevi minevajo s svetlobno hitrostjo, a kljub temu se najde kakšna ura ali dve, ko razmišljaš, da bi kaj spremenil, ker te bo sprememba potem spravljala v dobro voljo. To je delček recepta, ki se ga pri organizaciji doma drži Marie Kondo. Kaj pa vam zaneti iskro veselja? Meni pospravljeni kuhinjski predali! Ne verjamete? Poskusite.

Čeprav sem se dolgo upirala branju metode pospravljanja in organiziranja, ki jo zagovarja Marie Kondo, sem nazadnje, po pogovoru z edino Slovenko, ki ima certifikat iz metode KonMari Tino Markun, vendarle popustila in se najprej lotila urejanja predalnika s spodnjim perilom in nogavicami. Ne vem, v čem je skrivnost, ker sem v resnici zelo kampanjska gospodinja, a način me je tako pritegnil, da sem po metodi uredila še omare in police z oblačili ter posteljnino.

Manj je več – tudi v kuhinji

V času socialne distance se mi je zdel primeren čas, da se lotim še urejanja kuhinje. Pri opremljanju sem se že – čeprav nenamerno – držala smernice, da bom imela delovno površino oziroma pult vedno prazno. Posod in loncev imam ravno toliko, kolikor jih potrebujem, zato mi ne zasedejo več kot ene omarice. Pribora imam preveč, a ker je moja razširjena družina precej številna, ga hranim v predalu, ker se mi ga ne bi dalo vedno iskat v shrambo ali klet. Belo tehniko, živila in druge stvari hranim v shrambi poleg kuhinje.

Kuhinjski noži pred organizacijo. Foto: Tjaša Sterle Polak

Najbolj neorganizirana sem pri predalih z drugimi kuhinjskimi pripomočki. Zato sem se lotila urejanja treh predalov, pri katerih sem upoštevala smernice Marie Kondo. Kot prvo sem vse predale izpraznila in se odločila, kaj potrebujem, kaj najpogosteje uporabljam in kaj imam najraje. Čeprav pri nožih, tlačilcih krompirja in obračalkah ni ravno prisotnih veliko čustev, sem ugotovila, da imam nekatere vseeno raje kot druge.

Noži in druga rezila po organizaciji. Foto: Tjaša Sterle Polak

Prvi nasvet Marie Kondo: V kuhinji obdržite samo tisto, kar potrebujete, redno uporabljate in vam zaneti iskro veselja.

Ali res potrebujem dva noža za kruh, ki ju tako ali drugače sploh ne uporabljam? Imam dva kakovostna noža, ki ju redno brusim in sta vedno pri roki. Res potrebujem tri tlačilce krompirja? Načeloma uporabljam samo enega, drugega pa obdržim samo zato, ker mi je všeč njegova oblika. Edin pripomoček, ki ga imam v večjem številu in se mu ne mislim nikoli odpovedati, so lesene kuhalnice. Ne predstavljam si priprave kosila brez njih, prav tako si ne predstavljam, da bi jih zamenjala za plastične pripomočke.

Drugi nasvet Marie Kondo: Organiziraj po kategoriji ne po lokaciji.

Kategorije sem oblikovala sama: pripomočki za peko, pripomočki za obračanje in mešanje, kuhalnice, noži in lupilniki ipd. Potem je sledilo čiščenje in nato razmislek, kako bi jih organizirala, da se mi ne bi mešali, se vozili levo in desno po predalu. Čeprav so trgovine s pohištvom in gospodinjskimi pripomočki že odprte, sem ugotovila, da imam doma dovolj stvari, s katerimi lahko zadovoljivo uredim predale.

Kuhinjski pripomočki pred organizacijo. Foto: Tjaša Sterle Polak

Tretji nasvet Marie Kondo: Organizatorji, škatle, košarice so vaš prijatelj.

Marie Kondo veliko stvari pospravlja tako, da stojijo pokonci. Majice, hlače, brisače … vse mora samostojno stati pokonci. Ravno zaradi tega sem se odločila nože pospraviti tako, da »stojijo na rezilu«. Tako zavzamejo manj prostora, hkrati pa je manj nevarnosti, če po predalu brskajo radovedne otroške roke. Za takšen način shranjevanja sem izdelala razrezano prizmo (ali drugače škatlo od čokolade toblerone). V zareze so odlično sedli manjši in večji noži, celo sekirica, krožno rezilo za pico in nož za kruh. Pri roki imam še kladivo za meso, sekljalnik za čebulo in seveda brusilnik za nože.

Kuhinjski pripomočki po malo boljši organizaciji. Foto: Tjaša Sterle Polak

V drugem predalu sem na enem robu škatle naredila večje zareze, čeprav nad samim rezultatom nisem najbolje navdušena. Zaenkrat bo tako, potem pa bom, ko bo kuhinja dokončana in na voljo več prostora za obešanje, razpored v predalu spremenila.

Četrti nasvet Marie Kondo: Naj vam pospravljeni predali zanetijo iskro veselja.

Tudi kuhinjske krpe lahko stojijo pokonci. Foto: Tjaša Sterle Polak

Verjeli ali ne, ko sem že pred časom pospravila predal s kuhinjskimi krpami, sem bila vsakič sproti navdušena, kako lepo so organizirane in kako lahko vedno izberem tisto, ki jo v danem trenutku potrebujem. Nekatere krpe so namreč bolj vpojne kot druge, tretje pa so lepše in brez madežev ter primerne, ko se v kuhinji mudijo obiski.

Pospravljen predal ponuja lep pregled nad kuhinjskimi krpami. Foto: Tjaša Sterle Polak

Marie Kondo pri zlaganju perila in organiziranju le-tega sledi ideji, da imamo z vertikalno razporeditvijo boljši pregled nad stvarmi. Vsako majico, ki jo zložimo, mora sama stati pokonci. In enako velja pri kuhinjskih krpah. Zlaganje je enostavno, pospravljanje prav tako, da o radosti, ki jo spremlja vsakokratno odpiranje predala, sploh ne govorim.

Priporočamo tudi: VIDEO: Kako urediti omaro po Marie Kondo

Naslovna fotografija: Getty Images

Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana