Kako temeljito počistiti kuhinjo

Mnogi za kuhinjo rečejo, da je srce doma. Tam namreč ne le nastajajo jedi, ki jih spravimo v želodec, temveč se tudi sprošča ustvarjalnost ter je prostor druženja, povezovanja in zabave.

Prav zato, ker je vedno tako pestro, pa v prostoru hitreje zavladajo nered, kaos in umazanija, ki doseže tudi najbolj skrite kotičke. Ker ni zanemarljivo, kakšno hrano jemo, je zato nujno, da v kuhinji sproti vzdržujemo red in čistočo ter vse površine očistimo, preden nanje polagamo živila. Že če jih boste za kratek čas pustili zapacane, na njih odlagali ostanke hrane, jih puščali na dnu pomivalnega korita ali v bioloških smeteh, namreč tvegate ne le širjenje neprijetnih vonjav, temveč tudi napade nadležnih mušic.

Poleg sprotnega čiščenja po vsakem zajtrku, kosilu ali večerji pa vsake toliko namenimo čas še nekoliko natančnejšemu, generalnemu, da ne rečemo globinskemu čiščenju. Ko bo opravljeno, se boste počutili, kot da je naenkrat čistejše celo vaše stanovanje. Tu je nekaj stvari, ki jih priporočamo.

Poglejte v hladilnik

Ob podrobnejšem pogledu v hladilnik pogosto doživimo neprijetno presenečenje ob količini pretečene, neuporabljene in zdaj tudi neuporabne hrane. Mleko, jogurt s pretečenim rokom, plesniv sir, stara salama … Čeprav je to opravilo mukotrpno, je v hladilniku nujno narediti čistko in z njo prostor za nova, užitna živila. Ob tem ga od znotraj in zunaj še dobro prebrišimo, saj se na njegovih policah, stenah in v predalih tudi znajdejo madeži.

Izpraznite omare

Podobno kot za hladilnik velja tudi za omare, zlasti tiste, v katerih shranjujemo hrano. V nasprotju s hladilnikom je tam druga težava – molji in v najslabšem primeru še kakšen drug nepovabljen gost. Znebite se živil, ki so jih načeli, in poskrbite, da bodo tista, ki jih nameravate obdržati, ustrezno shranjena v posodah in kozarcih, ki dobro tesnijo.

Ne zanemarite tal

Povsem pričakovano, a neopazno v kuhinji nehoteni madeži nastanejo tudi na najbolj nenavadnih površinah. Hitro se zapacajo vrata hladilnika ali kapljice spolzijo vzdolž omar, celo vse do tal. Preden tla pomijemo, jih najprej posesajmo. To lahko namesto vas opravi iRobot, robotski sesalnik, ki se v prostoru znajde sam. Izogne se namreč preprekam, sam prazni svoj košek, znebi se tudi morebitnih dlak hišnih ljubljenčkov. Upravljate ga z aplikacijo iRobot Home, v kateri lahko nastavite urnik čiščenja, določite, kam v prostoru lahko zaide in kam ne, shranite priljubljene nastavitve, povezljiv pa je tudi z Alexo in Googlovim asistentom.

Počistite kuhalne površine

Če imate starejši štedilnik na plin, morda med pogosto uporabo ne opazite, kako se mastijo rešetke in kuhalne plošče. Najboljši ukrep je v tem primeru soda bikarbona, ki jo v kombinaciji z vodo nanesete na žičnato gobico in temeljito drgnete. Pri tem pazite na svoje prste. Veliko umazanije se nabere tudi na napi in v njej pa tudi v pečici, kjer še najdemo kakšne drobtine ali packe.

Umijte koše za smeti

Čeprav smeti redno odnašamo, se v koših, kjer jih zbiramo, tudi nabere umazanija. Še posebej to velja za koš za biološke odpadke, kjer se rad razvije tudi neprijeten vonj, na dnu pa se kopičijo ostanki nagnite hrane. Takšen koš nekajkrat izperite z vodo, očistite z detergentom in nazadnje pobrišite od znotraj, da bodo vonj in ostanki izginili, prede vanj namestite novo vrečko za odpadke. Po potrebi to storite pogosteje.

Naj bo vaša kuhinja vedno brezhibno čista!

Tudi s pomočjo robotskega sesalnika in aplikacije iRobot Home.

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana