Odprta Kuhinja

Najboljši način za čiščenje plastične rezalne deske

Odpri galerijo
A+   A-
Tudi rezalne deske vsake toliko časa potrebujejo generalno čiščenje.



Rezalne deske v kuhinji uporabljamo skoraj vsak dan in pomembno je, da skrbimo tudi za njihovo higieno. Verjetno že veste, da je v kuhinji dobro uporabljati vsaj dve različni. Ena naj bo namenjena rezanju mesa, druga pa ostalim živilom, ki niso tako nevarna z vidika bakterij.

Če uporabljate lesene deske za rezanje, verjetno veste, da jih ni najbolje pomivati s pomočjo pomivalnega stroja. Plastične so tako nekoliko bolj praktične, saj jih lahko brez težav postavite v pomivalec, saj se ne bodo napihnile in okrivile. Kako pa jih najlažje očistiti, če doma nimate pomivalnega stroja?

Vroča voda, detergent in krtača


Običajna gobica za pomivanje posode vam najverjetneje ne bo koristila. Z njo namreč ne boste dosegli razpok in ureznin, kjer se bakterije najraje zadržujejo. Zato imejte v kuhinji vedno pri roki tudi krtačo, s katero boste lahko očistili tudi ozke površine. Na krtačo nanesite nekaj detergenta, dobro poščetkajte, nato pa vse skupaj sperite z vročo vodo.

Kis za razkuževanje


Rezalno desko je vsake toliko dobro tudi razkužiti. Če imate pri roki peroksid, boste delo kaj hitro opravili, hkrati pa desko tudi razbarvali. Če pa želite poseči po manj agresivnem sredstvu, izberite kis. Popršite ga po površini deske in pustite stati vsaj pet minut. Nato vse skupaj operite še z detergentom za posodo in sperite z vročo vodo.

Soda za trdovratne madeže


Paprika, korenje in podobna živila, ki vsebujejo močna barvila, na rezalni deski lahko pustijo pisane madeže. Če se jih želite znebiti, uporabite sodo bikarbono (priznamo, v kuhinji jo res radi uporabljamo). Iz nje z nekaj kapljicami vode naredite pasto in z njo podrgnite po celotni površini deske. Piling bo odstranil madeže in videti bo skoraj kot nova.

Fotografija: Kerkez/Getty Images
Vir: The Kitchn
Preverite še: Kam iti, kaj jesti: Kamnik
Datum Objave: 9.6.2020 ob 08:06

Več iz te teme:

rezalna deskadeska za rezanje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.