Prednosti in slabosti plinskega štedilnika

Kuhanje na plin ima številne prednosti, a tudi slabe strani: glavna odlika je hitro prilagajanje temperature med kuhanjem, slabost pa težavno čiščenje gorilnikov.

Štedilnik oziroma kuhališče je eden osrednjih elementov vsake kuhinje. Nekoč, v davnini, so hrano pripravljali na odprtem ognju, pozneje so nastale peči, ko se je kuhalo ob ognju ali na kuhalni plošči. Danes je priprava hrane v krušni peči stvar prestiža, prav tako le še v redkih gospodinjstvih stoji štedilnik na trda goriva. Pred desetletji je večina kuhala na štedilnikih v kombinaciji s plinskimi gorilniki in električnimi ploščami, v zadnjih letih pa se navdušujemo nad električnimi in indukcijskimi kuhalnimi ploščami.

Med uporabniki enih, drugih ali tretjih vlada nenehno prepričevanje, kaj je bolje in bolj prav, bolj učinkovito in bolj zdravo. Dejstvo pa je, da med profesionalnimi kuharji težko najdemo kakšnega, ki bi se odrekel plinskemu štedilniku, dejstvo je tudi, da imajo eni in drugi prednosti in slabosti.

Nadležno čiščenje

Zagovorniki plina so navdušeni predvsem nad učinkovitostjo, hitrostjo in prilagodljivostjo kuhanja. Z večanjem oziroma zmanjšanjem plamena namreč tako rekoč v trenutku prilagodimo temperaturo kuhanja. Kljub temu še tako skrbnemu kuharju včasih kaj skipi in v takem primeru je čiščenje plinskih gorilnikov in mreže precej mukotrpno opravilo. Zares dobro je treba očistiti odprtine na gorilniku, sicer ne bo dobro deloval. Čiščenje je še težje, če pustimo, da se umazanija zasuši, zato velja štedilnik temeljito očistiti po vsaki uporabi.

Slaba stran uporabe plinskega štedilnika so plini, ki nastajajo med gorenjem, glavna produkta sta vodna para in ogljikov dioksid, pri višjih temperaturah tudi dušikovi oksidi. Poleg tega se s kuhanjem na plin segreva tudi prostor. Zaradi naštetega je treba med kuhanjem poskrbeti za zračenje prostora, tako z vklopom kuhinjske nape kot tudi z odpiranjem oken. Potem je tu še ena zagata: v krajih, kjer ni mestnega plinovoda, namreč potrebujemo plinsko jeklenko, ki zavzame precej prostora, zato ji moramo nameniti enega od kuhinjskih elementov. Poleg tega je težka in marsikdo si je ne upa zamenjati sam. Da ne omenjamo, da plina običajno zmanjka ravno takrat, ko ga nimamo kje kupiti. Da se izognemo slabi volji med pripravo nedeljskega kosila, je zato priročno imeti dve jeklenki. To pa je spet povezano s prostorom. Še zadnji pomislek sta varnost in strah pred eksplozijo.

Če redno vzdržujemo in pravilno uporabljamo štedilnik in jeklenko je strah neupravičen.
Kljub vsemu naštetemu mnogo kuharjev prisega na plinski štedilnik, zato takšen način kuhanja gotovo še ne bo šel v pozabo. Prihodnjič bomo pretehtali prednosti in slabosti kuhanja na električnem kuhališču.

Preberite še: Pet nasvetov za najbljši ocvrt krompirček

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed